Александър Везенков е реализатор № 1 в Евролигата

За първи път в историята българин е реализатор №1 в Евролигата. Александър Везенков е носител на приза, който носи името на легендата Алфонсо Форд, обявиха официално от най-силната клубна надпревара на Стария континент.


Спортист №1 на България за 2022 г. не остави шансове на конкуренцията, извеждайки своя Олимпиакос до Финалната четворка в Евролигата. Той стори това, след като записва средно по 17.2 точки в общо 38 мача в турнира на богатите през 2022/2023.

Този приз Александър Везенков спечели с лекота, след като водеше в класацията през почти целия сезон. Зад себе си националът оставя Уейд Болдуин (Макаби Тел Авив), който има средно по 17.1 точки и Уил Клайбърн (Анадолу Ефес), който е със средно по 16.7 точки.

27-годишният баскетболист стана вторият играч на Олимпиакос, който достига до отличието след Линас Клейза през 2009/2010. Реализатор №1 в Евролигата пък е звание, което е свързано с една от легендите на гръцкия гранд Алфонсо Форд, който си отива от този свят през 2004 г. след битка с левкемия. Последният е притежател на рекорда по резултатност в лигата – средно по 22.2 точки в общо 54 мача.

Александър Везенков стана и 14-тият различен баскетболист, който ще има тази награда в колекцията си. Преди него тази чест получават Игор Ракочевич (3), Кийт Лагфорд (2), Алексей Швед (2), Василие Мицич, Майк Джеймс, Нандо Де Коло, Тайлър Рочести, Боби Браун, Бо МакКалеб, Линас Клейза, Марк Салиърс, Дрю Никълъс и Чарлс Смит. /БГНЕС