Александровска болница очаква да е на печалба за първи път от 2012 г.

По предварителни данни Александровска болница ще излезе на печалба през 2021 г. Сумата е 2 221 000 лв. Това обяви изпълнителният директор УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов, предаде репортер на БГНЕС.

Настоящото ръководство на болницата влезе във функции в началото на месец юли. “Оказа се, че основният, кардинален проблем на дружество е огромният размер на просрочени задължения, който към края юли възлизаше на малко под 35 млн. лв.“, обясни Атанасов.

Ретроспективният анализ на състоянието назад в годините показвал, че последната година, която е завършила с печалба е 2012 г. „От 2012 г. до края на 2020 г. болницата всяка година е реализирала текуща загуба в размер на между 4 и 6 млн. лв., като за 2020 г. този размер на загубата беше редуциран до около 2,5 млн.“, посочи директорът. По думите му в началото на месец юли загубата с натрупване във всички тези години, възлизала на малко под 69 млн. лв. „Другите неща, които констатирахме при постъпването си, бяха амортизирана инфраструктура и част от сградения фонд, несъответствие между приходи и разходи, дефицит на ресурси и проблеми при провеждането на обществените поръчки“, каза той.

Д-р Атанасов заяви, че една от основните тежести пред управлението на Александровска болница били разбира се наследените задължения към доставчици от 35 млн. лв., което изисквало съставянето на оздравителен план. В него основните приоритети били предоговаряне на просрочените задължения с оглед елиминиране на опасността да бъдат заведени съдебни процедури от доставчиците и съответно да бъдат блокирани сметките на болницата. "Извършихме реорганизация на текущите разходи (прекратяване на някои неизгодни договори, оптимизиране на администрацията, окрупняване на структури и др.)“, обясни д-р Атанасов. По думите му първоначалната цел на тази оздравителна програма била извеждането на болницата от "финансовата катастрофа и гарантиране на устойчиво бъдещо развитие". Той посочи, че бил изготвен план за погасяване на неразплатените просрочени задължения на лечебното заведение в няколко варианта.

„Беше проведено предварително проучване и малко повече от 3 месеца се водиха преговори с различни банкови институции за осигуряване на банков кредит в размер на размера, който имахме като просрочени задължения. В крайна сметка такъв кредит в края на декември беше договорен с една от банките при лихвен процент от две цяло и половина и добри условия за погасяване със шестмесечен гратисен период. По този кредит има предварителен договор, който чака одобрение от принципала, за да бъде подписан окончателен договор и този кредит да бъде усвоен по предназначение“, каза той.

Д-р Атанасов посочи, че в стратегията, която разработили за стабилизиране на търговското дружество, предвидили постепенно, поетапно намаление на финансовата загуба, като през 2023 г. планирали дружеството да реализира вече и печалба. „За 2021г. в стратегията бяхме заложили загубата да бъде 890 хил. лв., тъй като при предходната година е била 2 656 000 лв., но по предварителните данни на годишния финансов отчет към 31 декември 2021г. ние реализираме печалба от 2 221 000 лв. още в края на миналата година. Тук искам да направя уточнението, че това е предварителни отчет“, каза той. По думите му има голяма вероятност част от тази сума да бъде стопена. „Но така или иначе това показва една тенденция, която надхвърля прогнозата, която сме заложили в изготвената стратегия за оздравяване“, заяви д-р Атанасов. /БГНЕС