Алексиев: Ще заведем иск, ако не се поемат разходите по спасителната операция на "Вера Су"

България очаква застрахователите на "Вера Су" да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването на плавателния съд. Това заяви служебният министър на траспорта Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния завод „Одесос“, Варна.

Ако не бъдат покрити разходите по спасителната акция, страната ни ще заведе иск срещу корабособственика и срещу застрахователя, допълни министърът.

Той допълни, че оттук нататък трябва да се прегледат плавателните пътища, защото са много близо до брега. Ще се иницират законови идеи за това как страната да се снабди с техника, защото нямаме никаква готовност за подобен вид операции.

Държавата поема собствеността на кораба и плавателният съд няма да бъде нарязан на скрап, каза още Христо Алексиев, цитиран от БНТ. Събраните досега данни показват, че всички действия на собственика са били насочени към потапяне на кораба. По думите на министъра от тук нататък трябва да се направи ретроспекция и всеки да си поеме отговорноста.

Участниците в безпрецеднтната операция ще бъдат наградени, съобщи министър Алексиев. Подобен инцидент не се е случвал в български води през последните 30 години.

Акцията по изтеглянето на кораба снощи продължи 10 часа. Плавателният съд вече се намира на един от доковете на пристанище Варна. Товарът, който беше източен от кораба ще да бъде насочен към място, на което да се разтовари и да се преработи. /БГНЕС