Алексис Ципрас подаде оставка като лидер на СИРИЗА

Алексис Ципрас обяви, че е подал оставката си от ръководството на партията, след като СИРИЗА претърпя съкрушително поражение на двата избора, проведени през май и юни, съобщи "Катимерини".

"Не мога да представя своето убеждение относно необходимостта от дълбоко обновление и възстановяване [на партията] само на думи, ако едновременно с това не го демонстрирам с действията си... Реших да предложа избирането на ново ръководство на партията", каза той в телевизионно изявление, като добави, че няма да бъде кандидат в партийните избори.

По-рано Ципрас председателстваше изпълнителния комитет на партията, който се събра, за да обсъди бъдещето на СИРИЗА.

Консерваторите спечелиха 40,56% и 158 места в парламента на проведените на 25 юни избори, изпреварвайки СИРИЗА, която получи 17,84% и 47 места - още по-малък резултат в сравнение с изборите на 21 май. Нова демокрация спечели изборите през май с 20 пункта преднина пред СИРИЗА, а резултатът от неделя се възприема като огромен удар, който повдига въпроси за лидерството на Ципрас.

Процентът на въздържалите се от гласуване постави нов рекорд в неделя, като достигна 47,17 %, надминавайки предишния рекорд, поставен на изборите през септември 2015 г., когато достигна 43,84 %.

48-годишният Ципрас беше министър-председател от 2015 до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в Гърция. /БГНЕС