„Алеята на книгата“ на море

Черноморската ни столица Варна и Асоциацията "Българска книга" са домакини на „Алеята на книгата“, предаде кореспондентът на БГНЕС.

За единадесета поредна година най-голямата пътуваща книжарница на открито пристига в центъра на Варна. „Алея на книгата” стартира днес и обхваща два летни уикенда до 9 август включително. „Имаме огромното удоволствие да бъдем домакини на „Алея на книгата“ във Варна. 19 шатри и над 50 издателства и книготърговци представят най-новите си заглавия и срещат читателите с книгите“, заяви Десислава Алексиева, управител на Асоциация "Българска книга". Близо 500 квадратни метра изложбена площ, хиляди заглавия и специални предложения за всички възрасти очакват посетителите на изложението по продължението на пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

Редакторът на детска литература Албена Реленкова подчерта, че книгите трябва да стигат до хората. „Радвам се, че нашите читатели могат да се запознаят на живо с нас и нашите книги, с онова, което сме им подготвили. Важно е книгите да стигат до хората и хората да имат достъп до тях. „Алеята на книгата“ прави точно това и дава възможност на варненци да видят книгите“, каза тя. Издателят Дамян Яков е категоричен: „Четенето е въпрос на национална сигурност“. „ Нито съхраняването и запазването на хотелите и ресторантите, още повече на хазарта, нито намаляването на ДДС на бирата и виното, са толкова важни, колкото четенето на книги“, каза той. Макар че днес сме принудени да оцеляваме или поне така ни втълпяват нашите управници, за Дамян Яков оцеляването е оцеляване на културата. „Оцеляването на образовани и млади хора, които могат и знаят, които ще продължат съществуването на българската нация“, добави издателят.

В рамките на Културната програма на „Алея на книгата” - Варна организаторите Асоциация „Българска книга” и Институтът за български език при БАН предизвикват ученици, преподаватели, родители и всички посетители на специално събитие под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, посветено на грамотността. Под формата на занимателни езикови задачи и игри всеки може да тества знанията си по български правопис, граматика и пунктуация. Всеки участник ще получи стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху надписи на публични места, в които са допуснати грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди. Събитието ще се проведе на Литературния кът на открито, разположен на пешеходния бул. „Сливница” на пресечката с ул. „Стефан Караджа”, два пъти - днес между 19:00 и 21 часа и на 1 август, събота, между 16:00 и 18:00 часа.

Литературният кът на открито и тази година е домакин на разнообразната Културна програма, която представя българската литература в цялото ѝ разнообразие чрез срещи между автори, издатели и читатели. Очакват Ви срещи с автограф и на щандовете на изложителите. /БГНЕС