Алфред Шрьодер е новият старши треньор на Аякс

Наставникът на Брюж Алфред Шрьодер бе назначен за нов старши треньор на нидерландския колос Аякс, заменяйки на поста успешния Ерик тен Хаг, който напуска в посока Манчестър Юнайтед.

Шрьодер бе и асистент на Роналд Куман в Барселона.

„Аякс, Брюж и Алфред Шрьодер постигнаха споразумение относно трансфер в Аякс“, се казва в изявление на клуба. 49-годишният специалист ще застане официално начело на най-успешния клуб в Нидерландия идния месец, като договорът му е до 30 юни, 2024. „Да стана старши треньор на Аякс е чест и страхотна възможност за мен, която ще грабна с две ръце. Страхотно е да се завърна, защото прекарах отлично в Аякс за тази година и половина, в която работех в клуба“, каза Шрьодер, който бе асистент на Тен Хаг през 2018.

Бивш полузащитник в нидерландската Ередивизи, Шрьодер започна професионалната си кариера във Фейенорд през 1991, преди да спре с футбола през 2009 като играч на Витес. Той стана помощник треньор на клуба от Арнем в същата година, преди да отиде в Твенте, където остана до 2015. След период на асистент в Хофенхайм, той пристигна в Аякс, преди да се завърне обратно в германския клуб. През 2020 той се присъедини към Роналд Куман като помощник в Барселона, преди да бъде назначен за наставник на Брюж.

Познавахме Алфред като силен треньор от тактическа гледна точка с добър и универсален режим на тренировки. Уверени сме, че той ще може да продължи по пътя, по който пое Аякс преди няколко години, както в Ередивизи, така и в Шампионската лига“, коментира изпълнителният директор на амстердамци Едвин ван дер Сар. В сряда Тен Хаг отпразнува 36-та шампионска титла на страната на Аякс и третата в четири пълни сезона начело на отбора. Той ще поеме официално Манчестър Юнайтед след няколко седмици. /БГНЕС