Али Ахмети: Македония няма да съществува без албанци

Без албанци няма да има Македония. Това каза лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети след срещата в Тирана с албанския премиер Еди Рама, предаде БГНЕС.

ДСИ е ключов коалиционен партньор в правителството на премиера Димитър Ковачевски. По отношение на необходимостта от промени в Конституцията на РС Македония Али Ахмети каза следното: Конституционните промени не накърняват македонската идентичност, а напротив, те я укрепват.

Срещата в албанската столица бе организирана от Еди Рама, който покани представителите на всички албански партии от РСМ. В нея участваха - Али Ахмети от ДСИ, Африм Гаши от Алтернатива, Мендух Тачи от ДПА и Арбен Таравари от Алианс за албанците. На срещата в Тирана не присъства лидерът на Беса и кмет на Тетово Билал Касами.

Според Ахмети "срещата с премиера Рама е преминала в позитивен и братски дух". "Бъдещето и на двете страни е в ЕС. Предизвикателствата, пред които са изправени двете държави, са общи. Тази фаза е много трудна", подчерта Ахмети, цитиран от Лайм ТВ.

По повод на голямата миграция на млади хора от Македония и Албания към европейските страни лидерът на ДСИ каза, че "стандартите на двете страни трябва да бъдат приведени в съответствие с тези на страните от ЕС".

Всички албански медии, както в Тирана, така и в РСМ, акцентират върху казаното от Ахмети, че "без албанци няма да има Македония". /БГНЕС