Алиев: Азербайджан може да снабдява Европа с енергия цял век

Азербайджан може да бъде надежден доставчик на енергия за Европа в продължение на сто години, заяви президентът Илхам Алиев по време на посещение в Унгария.

"Страната разполага с достатъчно енергия, за да посрещне нуждите на Европа като надежден доставчик през следващите сто години", заяви Алиев по време на среща с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи агенция MTI.

На свой ред Орбан припомни, че Азербайджан е обещал да удвои количеството на природния газ, доставян на Европа до 2027 г., а също така е подписал споразумение с Армения, Унгария и Румъния за доставка на зелена електроенергия за Европа по дъното на Черно море.

"Както природният газ, така и електроенергията от Азербайджан минават през Унгария, така че Унгария също има полза от тази нова ситуация. Щастливи сме, че Унгария става част от решението, а не от проблема с енергийните доставки в Европа", заяви унгарският премиер.

Агенцията съобщава, че Алиев е поканил Орбан и президента на страната Каталин Новак, с която се е срещнал по време на посещението си в Будапеща, да посетят Азербайджан на официално посещение.

По време на посещението бяха подписани седем споразумения, най-важното от които беше декларация за разширено стратегическо партньорство. Другите се отнасят до сътрудничеството в областта на природния газ, селското стопанство, космическите изследвания и миграцията, наред с други въпроси.

Ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто заяви по-рано, че Унгария, Румъния, България и Словакия са поискали от ЕК да отпусне средства за развитие на инфраструктурата за доставки на азербайджански газ за Европа, тъй като това е в интерес на целия регион. Според него ще стане ясно дали ЕС е готов да премине от говорене за диверсификация на доставките към предприемане на реални стъпки за нейното осъществяване. През септември на срещата на министрите на енергетиката на тюркските държави Сиярто заяви, че обемът на газа, доставян от Азербайджан за Европа, ще се удвои през следващите години, като го нарече най-реалистичната възможност за диверсификация на европейските енергийни доставки.

Унгарското външно министерство заяви, че Унгария работи за диверсифициране на доставките на газ за страната, но в краткосрочен план няма да може да замени руските енергийни доставки. В допълнение към увеличаването на вноса на азерски газ Унгария се интересува от увеличаване на доставките на втечнен природен газ за страната чрез терминал в хърватския Крък и разработването на газово находище в Румъния. /БГНЕС