Алиев: Няма да има мирно споразумение с Армения

"Армения и тези, които я подкрепят във военно отношение, трябва да знаят, че нищо не може да ни спре. Ако териториалните претенции към нас не спрат, ако Армения не регулира собствените си закони, няма да има мирно споразумение".


Това заяви азербайджанският президент Илхам Алиев по време на официалната церемония по полагане на клетва в Народното събрание на Азербайджан, предаде Анадолската агенция.

Благодарейки на азербайджанския народ, който отново му е гласувал доверие, Алиев заяви, че ще направи всичко по силите си за всестранното развитие на страната и защитата на нейната териториална цялост.

Коментирайки преговорния процес с Армения, Втората карабахска война и военната операция в Карабах, проведена през септември 2023 г., Алиев заяви:

"Сега започва нова ера. Ние навлизаме в този период с вдигнати глави. Изпълнихме всички възложени ни задачи; нашата цел винаги е била силен Азербайджан".


Държавният глава твърди, че през новия период ще укрепи армията и отбранителната промишленост. Според него през 2024 г. в отбранителната промишленост ще бъдат инвестирани най-малко 1 млрд. маната, което ще увеличи производството на оръжия.

Алиев каза, че Азербайджан ще продължи да води независима външна политика, както и досега.

"На първо място, ние ще продължим работата си в рамките на Организацията на тюркските държави. Искам ясно да заявя, че това е приоритет за нас. Организацията на тюркските държави е основната международна организация за нас, защото тя е нашето семейство. Ние нямаме друго семейство. Тюркският свят е нашето семейство. Трябва да положим съвместни усилия, за да гарантираме, че Организацията на тюркските държави ще се превърне във важен участник и център на властта на световната сцена", заяви азербайджанският лидер./БГНЕС