Алиша Кърнс: Грешката, която Западът направи с Русия, сега се повтаря и със Сърбия

„Тревожният сблъсък между Косово и Сърбия отчасти се дължи на това, че Западът се е съсредоточил върху това да не провокира Белград след нахлуването на Русия в Украйна“, смята британският депутат Алиша Кърнс. Според нея грешката, която Западът направи с Русия, се повтаря и със Сърбия, съобщи „Коха“.


Председателката на парламентарната комисия по външни работи на Великобритания е заявила, че Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия трябва да премахнат мерките срещу Косово и да оставят подхода Белград да бъде в центъра.

"Западът показва на Балканите неуспеха на това да имаш опора, а също така показваме, че не сме научили уроците от усилията за сдържане на Русия. Имахме пълния приоритет как да не безпокоим или дразним Русия, в ущърб на тези около нея. Абсолютно същото нещо се случва и в Западните Балкани", заяви тя.

Кърнс е първият международен глас, който алармира за навлизането на сръбско оръжие в Косово. По-рано през годината тя публично заяви, че сръбски бойци внасят оръжия в сръбските православни църкви. Точно в района на Банския манастир в Звечан намериха убежище сръбски паравоенни формирования, които през септември нападнаха косовската полиция. След като уби полицая Африм Буняку, при последвалата акция на полицията бяха убити трима нападатели от групата, организирала терористичната атака. Косовската полиция конфискува тежки оръжия на стойност милиони. Милан Радойчич, бивш заместник-председател на „Сръбската листа“ (партията на косовските сърби – бел.ред.), пое отговорност за нападението. Той беше арестуван от Сърбия, но след това беше освободен при условие, че няма право да напуска Сърбия.

"Оръжията са влизали от Сърбия чрез линейки в Косово и са били съхранявани в църкви. И какво видяхме? Оръжия, които очевидно са дошли от Сърбия... Двама от терористите, убити в деня на нападението, са били шофьори на линейки. И къде са се скрили? В един манастир", каза британският депутат.

Кърнс разказа и за оръжията, които е видяла в Косово. Тя заяви, че видяното доказва, че не става въпрос за случайна групировка. Заради обвиненията и́ сръбският президент Вучич поиска да започне разследване срещу Кърнс. Тя заяви, че действията на Вучич отразяват несигурността му относно нейните изявления.

Британският законодател е предупредила, че ситуацията остава напрегната.

"Няма признаци, че организираните престъпни групи в Косово са спрели да действат. Няма признаци от страна на Сърбия, че е забравила мечтите си за Косово. Международната система е съучастник в твърдението, че около Косово няма организирани престъпни групи", каза тя.

Кърнс предупреди, че Западът трябва да използва в по-голяма степен доказателствата, с които разполага, и да действа срещу мрежата за контрабанда на оръжие.

"Международната общност разполагаше с доказателства - и е възможно някои от тях да бъдат публикувани", продължи тя. "Проблемът е в умиротворяването на Белград".

Кърнс поиска от Запада да окаже натиск върху Белград.

"Не можем да приемем предпоставката, че Сърбия никога няма да признае Косово. "Косово не може да се откаже от стремежа си за пълна западна интеграция", заключи тя./БГНЕС