Алкарас и Циципас са 1/8-финалисти в Париж

Световният номер 1 Карлос Алкарас достигна осминафиналната фаза на Откритото първенство на Франция по тенис, след като надви Денис Шаповалов с 6-1, 6-4, 6-2. Срещата продължи 132 минути. Испанецът имаше трудности във втория сет, когато изоставаше с пробив от канадеца, но в крайна сметка затвори мача в три части.


В откриващата поставеният под номер 1 в схемата на надпреварата дръпна на бърза ръка с 5-0, като Шаповалов отърва "геврека", въпреки че се наложи да отразява два сетбола. При третата си възможност обаче Алкарас не сбърка и поведе в резултата. Във втория сет един от фаворитите за трофея в тазгодишното издание на Ролан Гарос имаше най-сериозни затруднения, като допусна ранен пробив. Той направи моментален рибрейк, но Шаповалов продължи да бъде агресивен и възстанови преднината си от пробив аванс. От 4-1 в своя полза обаче канадският тенисист се срина и допусна пет безответни гейма в полза на съперника си. Алкарас не погледна повече назад, като стартира с брейк третата част, а до края не изпусна контрола върху събитията на корта.

Шаповалов имаше кошмарен ден на сервис, като не реализира нито един ас, а за сметка на това направи цели десет двойни грешки. Алкарас завърши с осем уинъра повече от опонента - 25 на 17, както и с по-малко непредизвикани грешки - 24 срещу 39. В спор за място на четвъртфиналите световният номер 1 ще играе със 17-ия в схемата Лоренцо Музети от Италия, който също записа чист успех над британеца Камерън Нори.

Финалистът от 2021 Стефанос Циципас също бе категоричен срещу Диего Шварцман, печелейки с 6-2, 6-2, 6-3. Гръцкият тенисист направи шест пробива в подаването на нисичкия аржентинец, като допусна само един в откриващия сет. Първата ракета на Гърция загуби 11 точки на първи сервис за целия мач, като отрази четири от петте възможности за пробив пред Шварцман. Циципас приключи с положителен баланс при уинърите и непредизвиканите грешки - 34 срещу 26, докато съперникът му направи 19 печеливши удара и цели 41 непредизвикани.


За място в последните осем в Париж Циципас ще се изправи срещу 118-ия в световната ранглиста Себастиан Офнер от Австрия, който елиминира от надпреварата италианския ветеран Фабио Фонини в пет сета.

Стана ясен и съперникът на двукратния шампион на Ролан Гарос Новак Джокович. Сърбинът сломи съпротивата на Алехандро Давидович Фокина от Испания в тежък мач в три сета, два от които решени в тайбрек, и ще играе на осминафиналите с 94-ия в света перуанец Хуан Пабло Варилас, който отстрани 13-ия в схемата Хуберт Хуркач от Полша в петсетова битка, продължила близо четири часа. /БГНЕС

Категории: