Алкарас: Никога не съм се чувствал толкова нервен

Карлос Алкарас призна, че нервността и напрежението са допринесли за физическите проблеми, които му попречиха да се представи на максимално високо ниво при загубата от Новак Джокович в полуфиналите на Ролан Гарос. Шампионът на Ю Ес Оупън пристигна в Париж като фаворит за титлата и представянията му преди мача с Джокера го доказваха. Но младият испанец загуби откриващия сет срещу сърбина, като не изглеждаше комфортно на корта - на моменти той дори крещеше на треньорския си щаб. Алкарас възстанови паритета след чудесни разигравания, но след това крамп в десния крак даде началото на проблеми с движението му и донесе победата на Джокович с 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.


Световният номер 1 призна, че нервите са изиграли роля за влошаването на физическото му състояние. "Никога не съм чувствал подобно нещо. Никога не съм усещал такова напрежение, което усетих в този мач. Стартирах много нервно. Много добри разигравания, къси топки, спринтове. Това е комбинация от много неща. Но основното е напрежението, което изпитвах в първите два сета. След това ръката ми започна да се схваща. В началото на третия имах крампи във всяка част от тялото, не само краката. Беше ми много трудно да се придвижвам на корта в третия сет - в четвъртия имах някакъв малък шанс, но беше много тежко, цялото ми тяло започна да се схваща", каза 20-годишният испанец.

Алкарас каза още, че фактът, че се е изправил срещу 22-кратен шампион в турнирите от Големия шлем в полуфиналите на надпревара от такава категория, е бил още един фактор зад проблемите му. "Не е лесно да играеш срещу Новак. Разбира се, той е легенда в нашия спорт. Ако някой ви каже, че излиза на корта за мач с Новак, без да усеща нерви, значи ви лъже. Да играеш полуфинал в турнир от Големия шлем, изпитваш много нерви, но те се увеличават, когато играеш срещу Новак. Това е истината. Следващият път, в който се изправя срещу Новак, се надявам нещата да са различни, но нервите ще са отново налице", добави той.

Самият Джокович, който ще се бори за трета титла в Париж и рекордна 23-а от Шлема, задминавайки с една Рафаел Надал, изрази съчувствие към съперника си, който не бе конкурентен в третия и четвъртия сет заради крампите. "Първо, съчувствам на Карлос. На такова ниво, последното нещо, което искаш, е да получиш крампи и физически проблеми в заключителните етапи на Голям шлем. Надявам се скоро да се възстанови напълно. Казах му на мрежата, че той знае колко е млад - предстои му страшно много тенис и съм сигурен, че ще спечели този турнир много пъти. Карлос е невероятен играч, страхотен боец и много приятно момче. Заслужава всички аплодисменти и подкрепа. Трудно е за него да не знае дали да се откаже или не, но да приключи по начина, по който го направи - поздравления за борбата до самия край. Дълбоки уважения за това", призна сърбинът, който ще свали Алкарас от върха при триумф в неделя на финала срещу Каспер Рууд. /БГНЕС

Категории: