Алкарас пречупи Рууд за дебютна титла от Шлема и номер 1 в света

Карлос Алкарас стана най-младият номер 1 в света при мъжете, след като завоюва дебютна титла от турнирите на Големия шлем, печелейки Откритото първенство на САЩ по тенис след успех над Каспер Рууд на финала в четири сета – 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3, за три часа и 20 минути игра.

Карлос Алкарас (л) и Каспер Рууд (д).

Историческият спор за титлата в Ню Йорк започна по-добре за 19-годишния испанец, който първи стигна до пробив в мача в третия гейм. До края на откриващия сет той не допусна рибрейк и поведе в резултата. Вторият сет вървеше равностойно до 3-2 гейма, когато норвежецът се добра до брейк и направи още един до края на частта, за да изравни по комфортен начин сетовете. Третият се оказа и най-ключов за крайния изход – Алкарас стартира с пробив, но Рууд влезе в серия от три поредни гейма. Скандинавският тенисист имаше два сетбола при 6-5 в своя полза, но испанският му опонент за пореден път демонстрира страхотния си дух и спаси и двете възможности.

Това сякаш сломи Рууд, който в тайбрека взе само една точка и така съперникът му се доближи до среща с историята. Четвъртият сет бе идентичен на първия – Алкарас стигна до един пробив, който направи и разликата между двамата, достатъчна за таланта да грабне първа титла от Шлема. Той завърши с 14 аса и само три двойни грешки, като спечели 74% от точките на първи сервис за целия мач. И двамата приключиха с положителна статистика при уинърите и непредизвиканите грешки – Рууд направи 12 непредизвикани грешки по-малко, но испанецът компенсира с 18 повече печеливши удара.

Това е нещо, за което мечтаех от дете. Да бъда номер 1 в света, да бъда шампион в турнирите от Големия шлем, работих наистина много усилено за това. Трудно ми е да говоря в момента, изпитвам много емоции. Това е нещо, което опитвах да постигна. Цялата усилена работа, която свърших с моя екип и семейството ми. Аз съм само на 19 години, това е един наистина специален момент за мен“, каза шампионът по време на церемонията по награждаване.

Мисля, че е заслужено, че след страхотните резултати, които и двамата имаме през годината, да сме номер 1 и номер 2 в ранглистата. Много съм горд, че ставам втора ракета в света. От една страна, това е хубаво, защото все още мога да преследвам първото място. Горд съм от мача и двете ми седмици тук. Дадох всичко от себе си на корта. Играх феноменален тенис в продължение на две седмици, може би най-добрият ми тенис на тази настилка“, сподели Рууд.

Моментът, в който 19-годишният испанец триумфира в Ню Йорк и влезе в историята.

Той ще бъде номер 2 в света от понеделник, след като загуби втория си финал в Шлема в кариерата и втори тази година след този от Рафаел Надал на Ролан Гарос. Норвежецът си тръгва с чек за 1 300 000 долара, докато Алкарас, който става най-младият водач в световната ранглиста при мъжете в историята на тениса и се превърна в най-младия победител в Шлема от своя сънародник Надал, който триумфира в Париж на 18-годишна възраст през 2005, прибра 2 600 000 долара от наградния фонд на Флъшинг Медоус. /БГНЕС