Алкарас спаси мачбол и надви Синер след петчасова битка

19-годишният Карлос Алкарас спечели битката между двете големи млади звезди на Тура, след като победи италианеца Яник Синер 6-3, 6-7(7), 6-7(0), 7-5, 6-3 в последния полуфинал от мъжката схема на Откритото първенство на САЩ. В късния мач на корт "Артър Аш" Синер и Алкарас напълно оправдаха очакванията и показаха тенис на високо ниво, като Алкарас отрази един мачбол на сервис на съперника в четвъртия сет, преди да стигна до успеха след повече от пет часа игра.

В първия сет Алкарас бе по-агресивен и се възползва от колебанията на съперника си на сервис, за да стигне до три пробива и да поведе в резултата. Във втората част двамата си размениха по един пробив, преди да стигнат до тайбрек, който бе много оспорван, но в крайна сметка Синер се наложи с 9-7, за да изравни. В третия сет след общо четири пробива отново се стигна до тайбрек, в който Синер доминираше и не даде точка на опонента си. В четвъртата част Синер бе по-агресивен и на два пъти повеждаше с пробив, като при 5-4 сервираше за мача и имаше мачбол, но го пропусна, след което Алкарас взе три поредни гейма и вкара мача в пети сет. В него отново Синер нанесе първия удар и поведе с пробив, но испанецът показа характер и класа, за да стигне до обрат и да се класира за първия си полуфинал в турнирите от Големия шлем.

Алкарас завърши двубоя с 58 печеливши удара срещу 38 непредизвикани грешки, докато Синер реализира 61 уинъра и допусна 63 грешки. Испанецът обаче успя да вземе подаването на съперника си цели 11 пъти, което бе ключово за успеха.

Франсис Тиафо победи Андрей Рубльов

На полуфиналите Алкарас ще спори с местния любимец Франсис Тиафо, който победи Андрей Рубльов от Русия със 7-6(3), 7-6(0), 6-4 и накара американските фенове на тениса да мечтаят за първи домашен шампион на Ю Ес Оупън при мъжете от 2003-та година насам. Последният американец с титлата в Ню Йорк е Анди Родик, като никой след него през 2006 не е достигал полуфиналите в надпреварата.

В първите два сета на двубоя нямаше нито един пробив, но в двата тайбрека Тиафо бе по-концентриран и решителен, за да се доближи на сет от победата. В третата част един пробив бе достатъчен за успеха на американеца, който не загуби подаването си нито веднъж в целия мач. "Това е лудост, преди 24 часа постигнах най-голямата победа в кариерата си и сега отново голяма победа. Трудно е да направиш следващата крачка, но аз успях и сега съм в полуфиналите. Нека се насладим на победата, но ни остават още два мача", каза след срещата Тиафо, който в предишния кръг победи Рафаел Надал в четири сета. /БГНЕС