Алкохолът увеличава риска от тромбоза

Хората с диагностицирана атеросклероза и захарен диабет, наднормено тегло, лоши навици (например пушене) и наследствени сърдечно-съдови заболявания са изложени на риск.

Анна Кореневич, кардиолог и кандидат на медицинските науки, изброи храни, които, ако се консумират редовно, увеличават риска от тромбоза.

На първо място е необходимо да се сведе до минимум консумацията на прости въглехидрати (сладкиши, хляб) и захар, която се намира в значителни количества в сосове, полуфабрикати и храни с ниско съдържание на мазнини. Всичко по-горе може да доведе до нарушения на съсирването на кръвта и тромбоза.

"Разбира се, един от най-опасните продукти е алкохолът. Не злоупотребявайте, но по-добре - премахнете го изцяло. Също така имайте предвид, че почти всички сърдечно-съдови инциденти се случват на следващия ден след пиене на алкохол", каза лекарят в канала си в YouTube.

Освен това хората, които приемат антикоагуланти - лекарства, които разреждат кръвта - е по-добре да избягват храни с високо съдържание на витамин К. Например, те включват зелен чай, черен дроб (говежди и свински) и зелени зеленчуци, които напълно унищожават ефекта на такива лекарства и могат да доведат до сериозни последици. /БГНЕС