Аматьор спечели елитен голф турнир, но няма да получи наградата от 1,5 млн. долара

Американецът Ник Дънлап се превърна в първия аматьор, който печели турнир от елитната верига PGA Tour от 1991 година насам, след като триумфира в надпреварата Американ Експрес в Ла Кинта, Калифорния. Последният аматьор с титла от PGA е Фил Микелсън, който впоследствие стана професионалист и се превърна в един от най-успешните голфъри в историята.

20-годишният Дънлап е втора година студент в Университета на Алабама, но показа здрави нерви, за да надвие сънародника си Сам Бърнс и южноафриканеца Крисчън Безуиденхът в заключителните дупки. Заради правилата за участие на аматьори Дънлап няма да получи нито цент от наградния фонд, а чекът за победителя на стойност 1,5 милиона долара ще отиде в ръцете на втория в класирането Безуиденхът. Дънлап обаче получава право да участва в PGA Tour веригата до края на 2026 година.

"Никога не съм изпитвал нищо подобно. Страхотно е да преживея това като аматьор. Ако ми бяхте казали това в сряда, нямаше да ви повярвам", коментира Дънлап след успеха си. Той обаче призна, че все още не е сигурен дали ще се занимава професионално с голф. Той има 30 дни, за да вземе това решение за 2025 година, а ако го отложи, ще трябва да изчака до 2026. /БГНЕС