Амазония преживява най-тежките пожари от десетилетие

Пожарите в бразилската дъждовна гора Амазонка са се увеличили през август и са достигнали най-високата си стойност за месеца от 2010 г. насам, сочат правителствени данни, надминавайки пожарите през август 2019 г., които привлякоха вниманието на света скоро след встъпването в длъжност на президента Жаир Болсонаро.

Националната агенция за космически изследвания INPE регистрира 31 513 сигнала за пожари в Амазония чрез сателит през първите 30 дни на месеца, което го прави най-лошия август от 2010 г. насам, когато пожарите са били общо 45 018 за целия месец.

Повечето от сигналите за пожари в Амазония, които INPE регистрира средно през годината, са през август и септември - считани за сезона на пожарите в региона, когато дъждовете често намаляват, за да позволят на животновъдите и фермерите често да подпалват обезлесени площи.

До края на месеца остава един ден, а пожарите през този месец вече са се увеличили с 12,3 % спрямо август 2021 г. и са с около 20 % над средната стойност за месеца в поредицата от данни на INPE от 1998 г. насам.

Повишаването на броя на пожарите идва преди президентските избори през октомври, на които водещите кандидати са в остри противоречия по отношение на унищожаването на тропическите гори в Амазония.

Фаворитът, левият бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, обеща по-строга защита на Амазония и упрекна десния настоящ президент Жаир Болсонаро, че е позволил обезлесяването на района да достигне 15-годишен връх.

Експертите обвиняват Болсонаро, че е оттеглил защитата на околната среда в Бразилия, отваряйки пътя на дървосекачите и животновъдите да изсекат незаконно още повече от Амазония, откакто той встъпи в длъжност през 2019 г.

Предварителните данни показват, че обезлесяването на бразилска Амазония през първите седем месеца на тази година е възлизало на площ, приблизително седем пъти по-голяма от тази на Ню Йорк - най-голямата за периода от поне шест години насам. /БГНЕС, Ройтерс