Американска ядрена подводница пристигна в Южна Корея

В южнокорейския пристанищен град Пусан пристигна ядрена подводница на ВМС на САЩ, демонстрирайки обещанието на Вашингтон да противодейства на нарастващите заплахи от страна на Пхенян, съобщиха военните от Сеул.

Отношенията между двете Кореи се намират в една от най-ниските си точки, като дипломацията е в застой, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви нацията си за "необратима" ядрена сила и призова за увеличаване на разработването на оръжия, включително тактически ядрени оръжия.

В отговор Сеул и Вашингтон се заканиха, че ако Пхенян някога използва собствените си ядрени оръжия срещу съюзниците, ще бъде изправен пред ядрен отговор и "край" на сегашното правителство в Северна Корея.

USS "Мичиган", ядрена ракетна подводница клас "Охайо", пристигна в Бусан за първи път от шест години, съобщиха южнокорейските военни в съответствие с декларацията на Вашингтон, подписана от лидерите на САЩ и Южна Корея през април.

В декларацията се посочва, че "ангажиментът на Вашингтон да разшири възпиращата сила на Южна Корея е подкрепен от пълния набор от американски способности, включително ядрени", за да се противодейства на нарастващите заплахи от страна на Пхенян, заяви командващият флота на Южна Корея Ким Мюн-су.

Пристигането на подводницата има за цел "да изпълни по същество Декларацията от Вашингтон... да засили редовната видимост на стратегическите активи на САЩ на Корейския полуостров", каза той.

С пристигането на подводницата Сеул и Вашингтон планират да "укрепят своите способности за специални бойни действия и оперативна съвместимост в отговор на нарастващите заплахи от страна на Северна Корея чрез съвместни учения за специални бойни действия", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете (JCS).

18 000-тонната подводница е дълга около 170 метра и може да бъде оборудвана със 150 ракети "Томахоук" с обсег 2500 километра, според JCS.

В четвъртък Пхенян изстреля две балистични ракети в очевиден отговор на продължаващите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Северна Корея разглежда всички подобни учения като репетиции за инвазия и ги описва като "неистови" учения, "симулиращи тотална война срещу" Пхенян. /БГНЕС