Американската икономика с най-големия ръст от десетилетия

Икономиката на САЩ нарасна с 1,7% през четвъртото тримесечие, което представлява 6,9% годишен ръст и най-големия едногодишен скок от 1984 г. насам, съобщава "Ню Йорк Таймс".

"Продължавайки да се възстановява от сътресенията на пандемията, икономиката на страната нарасна с 1,7% през последните три месеца на 2021 г.", съобщи Министерството на търговията днес.

Цифрата, която е коригирана спрямо инфлацията, отразява ръста на брутния вътрешен продукт - най-широката мярка за произведените стоки и услуги. На годишна база увеличението за тримесечието е 6,9%.

За цялата година икономическата експанзия е 5,7% - най-голямата от 1984 г. насам - впечатляващо постижение, което обаче отразява и дълбочината на щетите, нанесени от коронавируса през предходната година.

С това американската икономика завършва една силна година. Общото увеличение на брутния вътрешен продукт през 2021 г. е най-голямото от десетилетия насам, тъй като последиците от пандемията отслабват, въпреки че предизвикателствата продължават.

"Силният ръст през четвъртото тримесечие се дължи отчасти на потребителските разходи, които "отразяват предимно увеличението на услугите, водено от здравеопазването, отдиха и транспорта", заявиха от Министерството на търговията. Частните инвестиции и увеличаването на запасите също са основни фактори.

"Сaутуест Еърлайнс" отчита тримесечна печалба, докато се опитва да се отърси от проблемите с Омикрон. Nissan и Renault се стремят към по-силни връзки с ангажимент за електрически автомобили. Tesla отчита рекордна годишна печалба, но предупреждава, че проблемите с доставките продължават. /БГНЕС