Американски федерален съдия отхвърли делото за клевета на Ханс Ниман

Американски федерален съдия отхвърли подадения иск от шахматиста Ханс Ниман, който търсеше 100 млн. обезщетение от тези, които го обвиниха в измама, включително бившия световен шампион Магнус Карлсен. „Доволни сме, че Съдът отказа опита на Ханс Ниман да възстанови незаслужено неочаквана печалба във федералния съд в Мисури“, каза адвокатът на Карлсен – Крейг Райзър.

20-годишният Ниман, който е определян за вундеркинд, заведе дело за клевета в съда в Мисури в случай, който разтърси света на шахмата. Всичко започна на 5 септември 2022, когато Ниман надви Карлсен на турнира Синкуфийлд Къп – ежегодна надпревара, която се провежда в Сейнт Луис, Мисури. 32-годишният норвежец Карлсен, петкратен световен шампион, се оттегли впоследствие от турнира, обвинявайки Ниман в измама. Твърденията му бяха подкрепени от международния гросмайстор Хикару Накамура и водещата онлайн платформа за шахмат – chess.com, предполагайки, че Ниман е мамил поне 100 пъти онлайн.

Самият шахматист призна, че е играл против правилата на chess.com, когато бил между 12 и 16-годишна възраст, но отрича да е продължавал, и каза, че е готов „да играе гол“, за да докаже уменията си. Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) отвори разследване миналия септември за случая, описан от мнозина като един от най-големите скандали в историята на спорта. Откакто случилото се стана световно достояние, Ниман продължи да участва в турнири, въпреки че загуби позиции в ранглистата.

Карлсен реши да не играе на последното световно първенство в столицата на Казахстан – Астана, на което китайският гросмайстор Лижън Дин бе коронясан за шампион след двубоя си с Ян Непомняшчий от Русия. Карлсен продължава да е считан от мнозина за най-великият шахматист на 21-и век. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон