Американски инвестиционен фонд купува новия шампион на Италия

Милан съобщи в сряда, че настоящите собственици на клуба – инвестиционният фонд Elliot Management, са постигнали споразумение да продадат новокоронясания шампион в италианската Серия А на конкурентния фонд – RedBird, за сумата от 1.2 млрд. евро.

Преходът към новата собственост ще се извърши през лятото, като се очаква финализиране не по-късно от септември 2022“, споделиха от пресслужбата на „росонерите“, добавяйки, че под параметрите на сделката, Elliot ще „запази миноритарен финансов дял в клуба и места в Борда на директорите“.

Милан стана шампион на Серия А за първи път от 2011-а насам.

Elliot Management закупи клуба през 2018, когато китайският бизнесмен Юнхун Ли не успя да върне заем, взет при придобиването акциите на клуба от Fininvest на Силвио Берлускони година по-рано. През април, медиите на Ботуша предадоха за интерес от базирания в Бахрейн инвестиционен фонд Investcorp, но преговорите приключиха безуспешно в края на май.

Италианската преса съобщи, че сделката между Elliot и Investcorp е претърпяла провал, тъй като собствениците на седемкратните европейски шампиони искали по-висока цена за закупуване след спечеленото Скудето. Gazzetta Dello Sport заяви, че Investcorp няма да се отметне от цена около един млрд. евро, които мислели, че са споразумели и вече виждали като цена над реалната. И RedBird не само че предложили по-висока сума, но позволили и на Elliot да запази миноритарни собственици, както и да задържи спортните директори Паоло Малдини и Фредерик Масара.

Elliot публикува „Благодарствено писмо“ до феновете на Милан по света. „Правим този преход с чувство на дълбоко смирение и гордост – и най-вече, признателност за преживяванията, които споделихме с клуба, с град Милано и с всички Вас. За Вашата безкрайна страст, вяра и енергия, благодарим на всички членове на семейството на Милан“. „Росонерите“ сложиха край на 11-годишна суша без титла на Серия А миналия месец, детронирайки градския си съперник Интер с две точки разлика на върха. /БГНЕС