Американски правителствени агенции хакнати от чуждестранна група

Според информация в американски медии, хакерите са подкрепени от неназовано чуждестранно правителство. Те са откраднали информация от Министерството на финансите и Министерството на търговията.

Поне две американски правителствени агенции, включително Министерството на финансите, са били ударени от компютърна хакерска атака от група, подкрепена от неназовано чуждестранно правителство, според съобщения в американската преса.

"Правителството на Съединените щати е запознато с тези доклади и ние предприемаме всички необходими стъпки, за да идентифицираме и отстраним всички възможни проблеми, свързани с тази ситуация", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Улиот.

Миналата седмица фирмата за киберсигурност „FireEye” заяви, че собствената й защита е била разбита от кибер нападатели, които са откраднали инструменти, използвани за тестване на компютърните системи на клиентите й.

Посолството на Русия в САЩ заяви, че опитите на американски медии да обвинят руски хакери, финансирани от държавата за скорошните атаки срещу американски правителствени органи са неоснователни.

Агенция „Ройтерс” съобщи, че хакерска група, за която се твърди, че е подкрепена от чуждестранно правителство, е откраднала данни от Министерството на финансите на САЩ и Националната администрация за телекомуникации и информация. "Вашингтон пост" на свой ред съобщи, че хакерската група "Cozy Bear", за която се твърди, че е свързана с руското правителство, вероятно стои зад хакерските атаки. Изданието не представи никакви доказателства за твърденията си.

"Обърнахме внимание на поредните неоснователни опити на някои американски медии да обвиняват Русия за хакерски атаки срещу правителствени органи на САЩ. Декларираме отговорно: злонамерените действия в информационното пространство противоречат на принципите на руската външна политика, националните интереси и разбирането ни за междудържавните отношения. Русия не извършва зловредни операции в кибер пространството", се казва в изявлението на руското посолство в САЩ.

Посолството добави, че Русия активно насърчава двустранни и многостранни споразумения за киберсигурност, но много от нейните предложения за конструктивен и равнопоставен диалог със САЩ остават без отговор. /БГНЕС, ТАСС