Американски сенатор: Ако РСМ не приеме конституционните промени, ще напусне пътя към ЕС и ще разтревожи НАТО

Ако Северна Македония се обяви против конституционните промени, ще напусне пътя към Европейския съюз и това ще бъде много тревожна стъпка за членовете на НАТО.


Това заяви американският сенатор Крис Мърфи след срещата с премиера Димитър Ковачевски от правителствената трибуна, предаде Макфакс.

„Украйна не може да влезе в ЕС, ако не влязат и страните от Балканите и Северна Македония не трябва да пропуска тази възможност. Тези конституционни промени са ясна възможност за Северна Македония да може да се присъедини към ЕС. Говорим за бърз икономически растеж и идването на повече американски компании в Северна Македония. Последното нещо, което бих искал да кажа е следното. Искам да бъда ясен за въздействието върху отношенията със Съединените щати, ако Северна Македония поеме по различен път. Ако реши да се обяви против тези конституционни промени, ще напусне пътя към Европейския съюз и това ще бъде много тревожна стъпка за членовете на НАТО. Тези, които искаме да защитим, защитаваме въз основа на нашите ценности“, каза сенатор Мърфи.

Съединените щати ще наблюдават изборите, които ще бъдат направени през следващите няколко месеца, и всички се надяват, че решението ще бъде в съответствие с мерките за сигурност на НАТО и пътя към ЕС, каза още той.

„Трябва да се направят избори. Русия е сериозна заплаха за Алианса, за световните демокрации. Това е моментът демокрациите в Европа да се обединят, да вземат трудните решения да отговорят на тази агресия. Затова г-н министър-председател, Вашето посещение във Вашингтон беше от жизненоважно значение и наистина се надявам скоро да чуем добри новини от Скопие относно конституционните промени и пътя към Европейския съюз", каза сенатор Мърфи.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че страната като част от бивша Югославия е имала по-висок стандарт от много страни, които сега са членки на ЕС и обяви, че ще върне такъв стандарт на гражданите.

„Нашата страна произхожда от бившата югославска федерация. Тогава имахме по-висок стандарт от Словакия и Чехия, и Румъния, и Полша, и България, и всички страни, които станаха членки на Европейския съюз. Ще взема всички необходими решения, които ще гарантират, че гражданите на Северна Македония отново ще имат висок стандарт. По този път разчитам и на подкрепата на нашите стратегически партньори, преди всичко САЩ и страните-членки на ЕС", каза премиерът. /БГНЕС