Американски военен кораб е освободил отвлечения „Сентрал парк“

Свързаният с Израел кораб „Сентрал парк“ е в безопасност след задържането му край бреговете на Йемен, твърдят САЩ.

Военен кораб на американските военноморски сили се е отзовал на сигнал за бедствие от търговски танкер в Аденския залив, който е бил превзет от въоръжени лица и вече е в безопасност, съобщават американски служители.

"Гардиън" съобщи, че танкерът, който е превозвал товар от фосфорна киселина, е бил идентифициран като "Сентрал парк" от компанията собственик на плавателния съд. Длъжностните лица не посочват самоличността на нападателите.

Един от американските служители, говорещ при условие за анонимност заяви, че военният кораб USS Mason се е отзовал на сигнала за бедствие и танкерът вече е свободен.

Инцидентът е последният от поредицата нападения във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и Хамас на 7 октомври.

Той последва завземането на свързан с Израел товарен кораб от йеменските хути, съюзници на Иран, в южната част на Червено море миналата седмица. Групировката, която също така изстреля балистични ракети и въоръжени безпилотни самолети по Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

„Сентрал парк“ - малък танкер за химикали, се управлява от Zodiac Maritime Ltd, международна компания за управление на кораби със седалище в Лондон, собственост на израелското семейство Офер. Плавателният съд, плаващ под либерийски флаг, е собственост на Clumvez Shipping Inc, сочат данни на London Stock Exchange Group.

БГНЕС припомня, че на борда на танкера като част от екипажа се намират двама български моряци./БГНЕС