Американският терорист и атентатор Тед Качински почина в американски затвор

Теодор Качински, известен още като Юнабомбър, почина в медицинския център на федералния затвор в Бътнър, Северна Каролина, на 81-годишна възраст. Новината съобщи говорителката на Федералното бюро на затворите Кристи Брешарс. Причината за смъртта все още не е установена.

Теодор Джон Качински, също познат като Юнабомбър, е американски терорист, анархист, математик, примитивист и социален критик, който извършва поредица от атентати с писма-бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23 души.

Качински е арестуван през 1996 г. Осъден е на четири доживотни присъди плюс 30 години затвор.

Според Брешеарс Теодор Качински е бил намерен в безсъзнание в килията си рано сутринта в събота и около 8:00 ч. сутринта е обявен за мъртъв. Причината за смъртта не е могла да бъде определена веднага.

Качински е завършил Харвардския университет през 1962 г. През 1964 г. става магистър по математика, а през 1967 г. получава докторска степен от Мичиганския университет. В по-късните години Теодор Качински работи като доцент по математика в Калифорнийския университет в Бъркли, където е запомнен като математически гений.

След това Качински купува парче земя в Монтана и започва да води отшелнически начин на живот. Започва престъпната си дейност през 1978 г. В бележки, адресирани до жертвите му, Юнабомбър твърди, че е анархист и цели да предизвика революция срещу високотехнологичното американско общество.

На 19 септември 1995 г. "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" публикуват манифест на Теодор Качински. /БГНЕС

Тагове: