Американско разузнаване: Китай е по-сериозна заплаха от Русия

Някои членове на Конгреса умишлено се опитват да заблудят американската общественост, че Русия представлява по-голяма заплаха за националната сигурност на САЩ, отколкото Китай, заяви директорът на Националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф за "Фокс Нюз".

Той бе помолен да коментира решението за прекратяване на устните брифинги на разузнаването по въпросите на сигурността на предстоящите избори през ноември. Няколко минути след края на един такъв брифинг редица членове на Конгреса отидоха при представители на различни медии и „изляха“ класифицирана информация към тях с политически цели, отговори Ратклиф. Според него политическата цел е била да се създаде фалшива картина, че Русия представлява по-голяма заплаха за националната сигурност от Китай.

Не бих искал да омаловажавам Русия. Това представлява сериозна заплаха за националната ни сигурност, но заплахите от Китай са много по-сериозни, продължи ръководителят на американското разузнаване. Тези, които твърдят друго, просто политизират разузнаването за свои цели", каза той.

Представители на Демократическата партия веднага се възползваха от отмяната на брифингите, за да обвинят президента на САЩ Доналд Тръмп в опит да се ограничи предоставянето на класифицирана информация на Конгреса, сякаш разчитайки на руска подкрепа в навечерието на изборите. В този смисъл говориха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джоузеф Байдън и ръководителят на специалната разузнавателна комисия на долната камара на Конгреса Адам Шиф. Шиф, отговаряйки на въпроси на Си Ен Ен, обвини републиканската администрация в опит да намали опасността от руска намеса в изборите.

Прикриването на истината е прикриване, че Русия отново се намесва, за да помогне на президента да бъде преизбран, каза конгресменът.

Американският президент в събота обясни отмяната на брифингите с факта, че американските конгресмени, за които са предназначени са изнесли и изкривили получената информация в пресата.

Телевизионната компания Си Ен Ен беше първата, която уведоми, позовавайки се на своите източници, че Националната служба за разузнаване на САЩ допълнително ще се ограничи до писмени съобщения по горната тема. Останалите агенции за сигурност на изборите ще продължат да предоставят брифинги и редовна писмена информация на законодателите. Това са министерствата на правосъдието, отбраната и националната сигурност.

Темата за потенциалната намеса в изборите в САЩ редовно се повдига във връзка с твърденията на американските власти за участието на Русия в подобни действия през 2016 г. Москва многократно отрича подобни обвинения срещу тях. Както отбеляза през февруари прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, Кремъл съжалява, че с приближаването на президентските избори в САЩ през ноември 2020 г. ще се появяват все повече съобщения за предполагаеми руски опити за намеса в изборния процес. Според Песков подобни изявления нямат нищо общо с истината.

Китай представлява най-голямата заплаха за икономическото, военното и технологичното господство на Америка, каза Джон Ратклиф.

Ратклиф твърди, че Китай провежда масирана и усъвършенствана кампания, като прави това, което не прави никой друг. Той увери, че като се вземе предвид децентрализираната система за преброяване на гласовете в САЩ, ще бъде изключително трудно за външните играчи наистина да повлияят на резултатите от предстоящите през ноември избори. Китай участва на местно, щатско и федерално ниво. Пекин заплашва да причини икономически щети на частни предприятия, фабрики и заетост, ако членовете на Конгреса не подкрепят прокитайския курс или не се противопоставят на твърдия по отношение на Китай курс на администрацията, обясни директорът на Националното разузнаване.

Той нарече Китай „най-голямата заплаха за господството на Америка в икономиката, военната област и технологиите“. "Те изразяват предпочитанията си към бившия вицепрезидент Байдън пред президента Тръмп, защото Тръмп е твърд към Китай", обясни Ратклиф Според него КНР, действайки чрез посредници, прибягва до изнудване и сплашване на американски служители, предприемачи и законодатели. Китай прави това систематично и в голям мащаб като никоя друга страна, аргументира се той.

Ратклиф посочи Русия и Иран като пример за такива страни. „Русия иска да седне на масата на участниците на световния ред, а Китай иска да застане начело на тази маса“, изрази той своето мнение, отговаряйки на искане да се изясни как Китай се различава от Русия по този въпрос. Китай се опитва да оспори господството на САЩ, повтори ръководителят на американското национално разузнаване, позовавайки се на китайската инициатива за създаване на Икономически пояс на Пътя на коприната (Belt One Road), програма за привличане на таланти, развитие на комуникационни мрежи от пето поколение (5G).

На 7 август директорът на американския Национален център за контраразузнаване и сигурност (NCSC) Уилям Еванин направи изявление, че Русия, Китай и Иран се опитват да се намесят в американския избирателен процес. Според него, Русия се опитва да „очерни“ демократичния кандидат Джоузеф Байдън, а от своя страна Китай и Иран не искат преизбирането на Тръмп за втори мандат. /ТАСС