Американците не смятат Достоевски за депресиращ писател

Американците, за разлика от руснаците, не смятат произведенията на Фьодор Достоевски за депресиращи. Такова е мнението на Маркъс Левит, професор във Факултета по славянски филологии и литература в Университета на Южна Калифорния.

„Като цяло не съм чувал от моите ученици Достоевски да им се е струвал твърде депресиращ или мрачен. А такива са повечето от оценките, които чувам от моите руски приятели“, заяви Левит ден преди честването на 200-годишнината от рождението на писателя.

„Достоевски е особено подходящ за четене от студентите, защото разказва за криза на вярата и много от тях просто преживяват това на тази възраст“, каза професорът.

Той добави, че в Съединените щати най-популярните и разбираеми произведения на Достоевски вероятно са „Престъпление и наказание“ и „Братя Карамазови“.

Според него екранизациите на творби на руския класик биха могли да помогнат за по-широкото запознаване на американската публика с творчеството на Достоевски.

„Много от творбите на Достоевски са адаптирани като сценарии за филми и сериали и съм сигурен, че това ще продължи... Добре е, че американците, които се интересуват от творчеството му, могат да гледат и руски филми и сериали. Дали ако повече хора научат за неговото културно наследство ще започнат да разбират Русия по-добре? Мисля, че е така, определено“, заяви Левит. /БГНЕС