Амнести: ООН трябва да продължи да предоставя помощ за земетресението в Сирия и след крайния срок

Амнести Интернешънъл призова ООН да продължи да доставя жизненоважна помощ на пострадалите от земетресението сирийци през два пропускателни пункта към контролираните от бунтовниците райони, дори ако разрешението от Дамаск изтече.


На 6 февруари опустошително земетресение удари Турция и Сирия, убивайки повече от 55 000 души в двете страни.

На 13 февруари ръководителят на ООН съобщи, че сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори пропускателните пунктове Баб ал-Салама и Ал-Рай от Турция, за да позволи влизането на помощи за първоначален период от три месеца.

Дамаск все още не е съобщил за удължаване на разрешението.

ООН "трябва да продължи да доставя помощ" през тези два пропускателни пункта след 13 май, "независимо дали правителството ще поднови" съгласието си, се казва в изявление на Амнести.

Преди катастрофата почти цялата отчаяно необходима хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони на Сирия, се доставяше от Турция през един канал - пропускателния пункт Баб ал-Хава.

Броят на одобрените от ООН пропускателни пунктове в Сирия е намалял от четири през 2014 г., след години на натиск от страна на правителствените съюзници Китай и Русия в Съвета за сигурност на ООН.

"Животът на повече от четири милиона души е поставен на карта и международното право е категорично, че техните права трябва да бъдат от първостепенно значение", заяви в изявление Шерин Тадрос от Амнести.

"ООН трябва да заеме ясна позиция срещу жестоките политически машинации, които възпрепятстват хуманитарните ѝ операции в Северна Сирия от няколко години", добави Тадрос.

Ери Канеко, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, заяви, че дискусиите със сирийското правителство са били "конструктивни".

"Поискахме удължаване на срока на специалните мерки... за да продължим да улесняваме хуманитарната помощ във всички засегнати райони", каза тя пред АФП.

Подкрепяните от Турция бунтовници управляват пропускателните пунктове Баб ал-Салама и Ал-Рай в провинция Алепо, докато джихадистката групировка Хаят Тахрир ал-Шам контролира Баб ал-Хава в района на Идлиб.

По-рано тази седмица ООН изчисли, че Сирия се нуждае от почти 15 млрд. долара, за да се възстанови от земетресението, и определи общата стойност на щетите и загубите на почти 9 млрд. долара. /БГНЕС