Ян детронира Селби на Световното по снукър

Бинтао Ян надви Марк Селби с 13-10 фрейма в среща от втори кръг на Световното първенство по снукър в Шефилд и гарантира нов първенец на планетата, след като миналата година „Веселякът“ ликува с четвъртата си световна титла след успех над Шон Мърфи с 18-15 във финала.

Крусибъл ще има своя нов световен шампион.

Селби изоставаше със 7-9 след първите две сесии на мача си с китаеца, който грабна първите две партии от доиграването на сблъсъка в стил „ала Селби“ – с много тактика, търпение и сейфти игра, която в крайна сметка доведе до успех и го приближи на само два фрейма от крайната победа. Световният шампион обаче не бе готов да се даде без бой и записа на свой ред три последователни партии с отлични брейкове от 86, 117 и 88 точки.

22-та партия обаче отиде на сметката на Ян след 63-49 - тя се оказа и най-дългата в историята на световните първенства, след като продължи цели 85 минути и 22 секунди. Сенчъри брейк от 112 пункта в следващия фрейм сложи край на защитата на титлата на Селби. По този начин шампионът на Мастърс 2021 се класира за първия си четвъртфинал в Крусибъл, където ще се изправи срещу трикратния победител Марк Уилямс. Ясен е и още един сблъсък от последните осем в турнира в долната половина на схемата, където шесткратният световен шампион Рони О‘Съливан ще играе със Стивън Магуайър.

На Великден в Крусибъл предстоят вторите сесии на мачовете Антъни МакГил – Джъд Тръмп и Нийл Робъртсън – Джак Лисовски, където резултатите са по 4-4, както и първите две сесии на срещите Кайрън Уилсън – Стюарт Бингам и Нопон Саенхам – Джон Хигинс. /БГНЕС