Янаки Стоилов: Членовете на ВСС да покажат самостоятелност

Няколко са основанията, които покриват конституционното изискване за тежко нарушение на служебните задължения, системното им неизпълнение, както и такива, които накърняват престижа на съдебната власт, заяви в ефира на bTV служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, мотивирайки внасянето на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„Аз ще представя мотивите на заседанието на ВСС, те са изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Аз съм се опитвал да ги обощя в няколко групи. Става дума за действия , които в редица случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност. Липсва единен критерий, когато трябва да се оценяват действия, които са по високите етажи на властта”, посочи правосъдният министър.

„Ще дам пример – за фалита на една банка единият от основните акционери е подведен под съдебна отговорност, за другия този въпрос не се поставя. Когато се използват СРС не по предназначението, те след това да бъдат избирателно публично разгласявани. Това са неща, които хората виждат”, допълни още Янаки Стоилов.

Той обясни, че с внасянето на искането за освобождаване на главния прокурор не се нарушава независимостта на съдебната власт , тъй като правосъдният министър само поставя въпросът на обсъждане, а решаващият орган е ВСС.

„Отговорността е пред него. Аз се надявам членовете на ВСС да покажат самостоятелност, да не се делят на колегии, да не се смятат само за служебно подчинени”, подчерта още той.

Според Янаки Стоилов с темата може да се заеме и следващия парламент. /БГНЕС