Янаки Стоилов: Третият мандат дава временно решение на проблемите

„В момента сме в три големи кризи, а никой не говори за тях. Криза на българската нация, ако нацията е поставена пред изпитание за своята перспектива, то тогава държавата трябва да реши този проблем. Друга криза е кризата на държавността и третата – в съда. Ако партиите не поставят тези три проблема за разглеждане, няма да има ефективност‘‘. Това заяви Янаки Стоилов по БНТ.

Трябва да има уточнения относно нивото на енергийните доставки, защо се подменя темата за диверсификацията, трябва да се направи и оценка на плюсовете и минусите от приемане на еврото – това засяга всеки един човек, външната политика трябва да бъде балансирана, а не да се превръщаме в инструмент на чужди интереси, коментира Стоилов по повод належащите проблеми.

Той подчерта ключовата роля на съдебната система и важността от ефективното и последователно противодействие срещу корупция, но и нуждата от останали мерки за извеждане на България от кризата. „По важните теми – енергийните доставки, еврозоната, външната политика, както и по повод трите кризи няма сходства между парламентарно представените партии, те говорят само за корупция и се обвиняват взаимно, а трябва да има ефективна работа именно по тези ключови теми. В третия мандат е възможно някакво решение, но временно, не виждам решение на проблемите, поне засега‘‘, каза Стоилов.

Относно разпада на коалицията, бившият мин. на правосъдието посочи ненавременното взимане на решения. „Докато бях министър поисках от Държавната финансова инспекция да извърши проверка относно обществените поръчки за затворите – за доставката на храни и т.н, а те чак наскоро излязоха със становище, че такава проверка е нужна и евентуално някакви промени ще бъдат предприети, а не е нормално да има такива забавяния.“

Стоилов коментира и кризата на ГКПП „Капитан Андреево“, заявявайки, че партиите трябва да имат позиция относно т.н аутсорсинг и нуждата от поемане на такава контролна дейност от държавни структури, а не от частни фирми. /БГНЕС