Янаки Стоилов: Въпреки противоречията, прокуратурата и МВР да взаимодействат ефективно

Смятам, че в близките дни най-актуалната задача е добрата организация на изборите. Това каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Надявам се въпреки противоречията, прокуратурата и МВР да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове, подчерта Стоилов.

Той подчерта, че за него противоречията идват и от двете страни – и от МВР, и от прокуратурата.

„Затова казах, че тези междуинституционални противоречия не би следвало да се отразят върху тяхното взаимодействие, тъй като те имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията, и специално срещу организирането на групи за покупката на гласове. Надявам се, че всички структури, които имат такива задължения, нека техните амбиции да се изразят с това коя от институциите ще даде по-голям принос за пресичане на тази порочна практика, която вече е доста добре усъвършенствана през изминалите години”, заяви той.

На въпрос дали Стоилов е обсъждал с Бойко Рашков идея през него да бъде сезиран Инспектората или ВСС за действия на магистрати, които според вътрешния министър уронват престижа на съдебната система, Стоилов каза, че ще анализира сигнала, който ще изпрати министър Рашков. „Ще преценя неговата допустимост, доколкото е възможно неговата основателност. Знаете, че съгласно Конституцията има възможности с такива въпроси да се занимава ВСС. Министърът на правосъдието е един от тези, които мога да сезират”, заяви той.

Стоилов е категоричен, че върху него няма натиск. „Нито едно лице, което заема длъжност в държавата не е изисквало от мен да предприема определени действия”, заяви Стоилов. Така, че правосъдният министър ще разгледа всеки сигнал сериозно и тогава ще прецени последяващите действия.

Попитан дали, ако получи достатъчно информация от Бойко Рашков за нарушения на главния прокурор, е готов да внесе във ВСС предложение за прекратяване на мандата му, правосъдният министър заяви, че това зависи от материала, който ще бъде предоставен.

„Министърът на правосъдието разполага с правомощие да сезира ВСС, ако се смята, че има основание за образуване на дисциплинарно производство. Оттам нататък вече въпросите се решават от членовете на ВСС. Така, че при изброените лица, които са твърде ограничени в конкретната ситуация, министърът на правосъдието е един от малкото, които могат да поставят такъв въпрос пред ВСС”, каза Стоилов за реда, по който тези въпроси могат да бъдат разглеждани. /БГНЕС