Янаки Стоилов: ВСС да се произнесе по същество за основанията за освобождаване на Гешев

Аз ще изисквам от Висшия съдебен съвет да се произнесе по същество за основанията за освобождаване на главния прокурор. Това каза преди заседанието на Пленума на ВСС служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС.

Според него данните и фактите са ясни. „И за мен, колкото по-бързо и по-ясно приключи тази процедура, е по-добре, тъй като тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата, не трябва да създава впечатление за някакво протакаване на нещата с оглед на други политически развития. Така, че според мен всичко, което е представено трябва да бъде аргументирано и по него да има произнсяне”, посочи Стоилов.

В началото на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, Стоилов подчерта: Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма.

Стоилов уточни, че предложението му се позовава на данни и факти, съдържащи се в информацията и приложенията към нея на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, изпратени до министъра на правосъдието, които са предоставени на ВСС за обсъждане.

„В информацията на министъра на вътрешните работи се съдържат също данни и твърдения за извършени от Иван Гешев престъпления. Те би следвало да се разглеждат по друг ред, поради което на вашето внимание поставям само въпросите от компетентността на ВСС”, каза Стоилов на заседанието на пленума.

Той заяви, че в последните дни основата защитна теза на поддържащите главния прокурор е, че с внасянето на това предложение се посяга на независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата. „Уважаеми членове на ВСС, възможно ли е когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство към друг орган. Известно ли е на всички участници в този дебат, че разделението на властите върви заедно с взаимния контрол между тях на принципа власт, власт възпира. Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма”, заяви той.

Стоилов посочи, че след като за година време нямало негови предшественици и членове на ВСС, които да предприемат тази инициатива, се налага да го направи той, макар и като служебен министър.

„Мотивите на моето предложение се отнасят към посочените в Конституцията три основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения или действия, които накърняват престижа на съдебната власт”, заяви той.

По време на заседанието Иван Гешев се обърна към проф. Стоилов с думите: "Извинявайте. Извинявам ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и министър на правосъдието, който политически акт за съжаление освен, че няма никакви юридически аргументи или квази юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелигитимна политическа цел", каза Гешев по повод предложението за предсрочно прекратяване на мандата му.

Главният прокурор заяви, че тази нелегитима политическа цел е още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи. „А, тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компроментиране и делигитимиране на ВСС, овладяване на части от съдебната власт или на цялата, и в крайна сметка нарушаване на основни европейски принципи като върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава”, заяви Гешев.

Той каза и благодаря. „Благодаря на своите колеги прокурори, следователи и съдебни служители. Благодаря им за това, защото всичко това, което се случва и ще продължи да се случва е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно, защото прокуратурата работи, и защото представители на прокуратурата достойно и смело при спазване на закона направиха действия съобразно българския закон спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми. Хора, които разполагат с изключително голям финансов ресурс, хора, които работят за чужди държави, решиха проблема с телефонните измами към този момент, за което благодаря на колегите от МВР”, изброи Гешев. Той посочи още и че за първи път бяха подигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство и действащ зам.-министър. /БГНЕС