Янаки Стоилов: ВСС има шанс да покаже самостоятелност

Не смятам, че шансовете са големи този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе положително по сигнала. Но това пък ги поставя в състояние да покажат дали са самостоятелни.

Това заяви пред БНТ тази сутрин служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, който в петък внесе предложение до Пленума на ВСС да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Предложението на министъра е в дневния ред на предстоящото заседание на магистратите на 22 юли.

В сигнала, изпратен от вътрешния министър до Стоилов става дума за нарушения от страна на Гешев като главен прокурор.

Недопустимо разгласяване на информация, придобита със специални разузнавателни средства. Става дума за тенденциозно и избирателно използване на информация, придобита със СРС. За злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетелите, съобщи Стоилов.

В отговор на въпросите защо внася този сигнал в края на мандата на служебното правителство, Янаки Стоилов посочи, че едната причина е, че е получил сигнала сега – на 14 юли.

Аз съм пред алтернатива – или той да седи при мен, или да го представя във ВСС, добави той по повод решението си. Според правосъдния министър сега е времето, в което Висшият съдебен съвет може да покаже самостоятелност, а не зависимост.

Запитан за бъдещето на спецсъда, Стоилов посочи: Ние сме в състояние да направим специализирано наказателно правосъдие без да има Специализиран наказателен съд.

Сигналът срещу главния прокурор преследва само политически цели, заяви от своя страна говорителят на Иван Гешев - Сийка Милева. Тя взе отношение веднага след участието на служебния правосъден министър.

Действията на изпълнителната власт грубо нарушават независимостта на съдебната власт, каза Милева и добави: Свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват само политически цели. Тя отново повтори, че предложението до ВСС се внася в края на мандата на служебния кабинет. /БГНЕС