Анализатори: ЕЦБ отново ще повиши лихвите

Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвените проценти в четвъртък, но анализаторите са разделени по въпроса колко голямо ще бъде увеличението на фона на упоритата инфлация и пазарните сътресения, предаде АФП.

Централата на ЕЦБ във Франкфурт

Няма съмнение, че централната банка ще повиши разходите по заемите за седми пореден път, тъй като увеличението на потребителските цени все още е далеч над целевото равнище от 2%.

Базираната във Франкфурт институция вече вдигна лихвите с 3,5 процентни пункта от юли миналата година, за да укроти разходите за енергия и храна, които скочиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Но се водят дебати дали ЕЦБ ще избере повишение с 50 базисни пункта - както направи на предишните си три срещи - или ще намали до 25 базисни пункта.

Понастоящем много анализатори залагат на повишение с четвърт базисен пункт поради забавянето на инфлацията, както и поради стабилните перспективи във валутния клуб на 20-те държави.

Данните от миналата седмица показаха, че икономиката на еврозоната се е разширила с 0,1% през първото тримесечие.

Макар и скромна, официалните представители на ЕС заявиха, че цифрата показва "устойчивост" на фона на предизвикателствата, свързани с енергийната криза.

Кристин Лагард, изпълнителен директор на ЕЦБ

Няколко данни, които трябва да бъдат публикувани във вторник - включително първата оценка на инфлацията в еврозоната за април - обаче могат да променят изчисленията.

"Изглежда, че се обсъжда увеличение на лихвения процент както с 25, така и с 50 базисни пункта", каза икономистът от ING Карстен Бржески, като добави, че се засилва дебатът между "ястребите" и "гълъбите" относно въздействието на затягането.

Но той добави, че предвид разделението в ЕЦБ увеличение с четвърт пункт би било "типичен европейски компромис".

И все пак, ако инфлацията в еврозоната се окаже по-висока от очакваното, "ястребите" може все пак да спечелят аргументите за по-голямо повишение.

Но намаляването на инфлацията в Германия за април може да е предвестник за по-ниски потребителски цени и в други части на еврозоната. /БГНЕС

Тагове: