Ананасът – витаминозна бомба, но и опасност

Ананасът е сладък, мек плод, любима съставка в плодови салати и някои пици. Но може да не знаете, че е пълен и с витамини и е много здравословен.

Ананасът е чудесен източник на витамин С и не е с високо съдържание на калории. „Ето защо това е чудесен източник на витамини и минерали, но също така и на фибри, което допринася за ситостта и контрола на теглото“, казва диетологът Кари Ганс за „EatThis“.

Ако обичате ананас, може да се изненадате как всъщност се отразява на тялото ви. Някои последици са много положителни, но в някои случаи има отрицателно въздействие, ето по какъв начин:

1. Полезен е при възпаления на дебелото черво

Ензимът бромелаин, съдържащ се в ананаса, играе важна роля в противовъзпалителните процеси. В едно проучване експертите са установили по-ниски нива на възпаление при хора, които са яли ананас, отколкото при тези, които не са яли.

2. Може да причини сърбеж, обрив и подуване

Това обикновено се случва с хора, които са алергични към ананас, и може да бъде с различна интензивност.

3. Намалява възпалението

Благодарение на антиоксидантите и витамин С, които имат противовъзпалителни свойства, той помага и намалява болките в ставите при хора с остепороза, повишава имунитета и намалява риска от сърдечни заболявания.

4. Може да причини повръщане и диария

Въпреки че това в никакъв случай не са чести реакции, някои хора са чувствителни към бромелаин и могат да получат диария и повръщане. Същото може да се случи и при прекомерна консумация на ананас, но причините не са известни.

5. Предизвиква чувствителност в устата

Отново, благодарение на ензима бромелаин, който разгражда някои протеини, той причинява усещане за парене или чувствителност в устата. Въпреки че това чувство е доста често, ако ви притеснява, можете да сварите ананаса преди ядене и да избегнете този страничен ефект.

6. Подобрява здравето на костите

Ананасът е важен източник на манган, който играе важна роля за здравето на костите.

7. Облекчава болката

Бромелаинът има противовъзпалителни свойства, които облекчават болката и подуването при изгаряния, болки в ставите и други възпалителни процеси.

8. Понижава кръвното налягане

Този ензим допълнително забавя запушването на кръвоносните съдове и увеличава производството на червени и бели кръвни телца, което разбира се допринася за по-добър кръвен поток.

9. Може да причини кървене

Бромелаинът "действа" също срещу съсирване на кръвта и я разрежда. Това може да причини прекомерно кървене при някои хора. /БГНЕС