Ананиев: ГЕРБ няма да подкрепи удължаване на Бюджет 2021

Свидетели сме на лоши практики по отношение на управлението на бюджетния процес. Удължаването се прави на един закон, който е внесен от правителството на ГЕРБ. Законът за бюджетите на трите институции започват на 1 януари и свършват на 31 декември. Тук се предвижда ретроактивно действие, което не е най-правилният начин за решаване на тези въпроси.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев по време на обсъждането за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет, предаде репортер на БГНЕС.

„Инфлацията надхвърля значително изискванията на ЕК и на Европейската централна банка. Като човек, който съм работил близо 40 години в МФ никога не съм си позволявал така да раздробявам бюджетния процес. Не може на 1 януари да нямаш визия каква ще ти бъде приходната част до края на годината. Нашата парламентарна група не може да подкрепи това предложение. Все пак ние като конструктивна опозиция ще предложим текстове между първо и второ гласуване, които да подобрят качествено съдържанието на законопроекта“, добави Ананиев.

Любомир Каримански от ИТН и председател на бюджетната комисия от своя страна каза, че пропуските, които според Ананиев са направени, могат да бъдат добавени между първо и второ четене.

„Провокацията на г-н Ананиев да си припомним дали съществува изобщо такъв случай и дали това е безпрецедентен случай на внасяне на бюджета, аз добре си спомням – единият такъв случай е 1993 г., другият е 1997 г. Това е фактологията. През 1997 г. бюджетът е приет чак на 1 юли. Тогава г-н Ананиев е бил част от МФ. Красимир Велчев е бил част от МФ през този период. Г-н Ананиев вероятно е внасял точно такива предложения, за които сега говори. Ясно е когато е прието коалиционното споразумение. В него ясно сме казали, че ще има актуализация“, категоричен бе той. /БГНЕС