Ананиев: Независимо кой ще управлява, бюджет 2021 ще издържи

Независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 година, ако стане по-страшна пандемията. Това заяви пред БНТ финансовият министър Кирил Ананиев.

По същество бюджет 2021 няма много алтернативи, защото и пред обществото, и пред работодателите, и пред синдикатите стоят едни и същи проблеми, които трябва да решаваме, коментира Ананиев.

По думите на финансовия министър, различното в бюджета за 2021 година са мерките, които се предприемат срещу пандемията от коронавируса. „Ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, както е с 60 на 40”, каза Ананиев.

Ако мерките не съществуваха, щяхме да сме на равнището на западноевропейските държави, където дефицитите в бюджетите са над 10%. При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС, подчерта той.

Финансист номер 1 коментира и приемането на България в еврозоната. „Подкрепям управителя на Българската народна банка, който спомена, че от 1 януари 2024 г. може да станем член на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, ние ще влезем най-късно на тази дата”, каза в заключение финансовият министър. /БГНЕС