Ананиев: От ГЕРБ се държат като победени, да покажат лидерство

Бойко Борисов като че ли се самоблъфира, изигра много празни ходове. Макар, че държи три карти в ръка, никоя не е коз. Пред него има три опции - да повтори случилото се в 48-ия парламент, когато ГЕРБ бяха първа сила и не успяха да съставят кабинет. Първата опция е да отидем на избори. Втората е да се съберат партиите на Прехода. Чух, че това е план Б на Борисов. Третият вариант е най-работещ - да подкрепи втория мандат. Това коментира пред Нова тв Настимир Ананиев от ПП-ДБ.


„Не мога да разбера защо ГЕРБ се държат като победени. Те се държат като втора сила. Те имат отговорността и са на ход. Бездействието на ГЕРБ ни кара да бъдем открити и прозрачни към избирателите си. Ние предложихме и състав на кабинет. С конкретни личности, които могат да изпълнят заявената управленска програма. Искам да видя малко лидерство от ГЕРБ”, добави народният представител. И посочи: „Мокрият сън на Борисов е да се отърка в ПП-ДБ”.

Ананиев уточни, че предложената управленска програма е била за 18 месеца. „След това видяхме пресконференция на ГЕРБ, на която се оказа, че Excel-а ги затруднява. Това е проста програма, всеки млад човек може да се справи с нея. За нас е важно да има редовен кабинет, който да реши кризите в България”, е мнението му.

„Един от жокерите на Борисов се самовзриви в ръкава му. Господин Гешев няма как в момента да бъде използван след това, което се случи с него”, допълни Ананиев.

От ПП-ДБ са категорични, че няма да променят имената в проектокабинета си. В тази връзка Ананиев припомни, че мандат на ГЕРБ или правителство с тяхно участие няма да подкрепят. „Дали сме решение и възможност, сега чакаме първата сила да предприеме ход. Не трябва Борисов да се страхува. Като че ли в него има някакъв страх. От кого се страхува?”, пита той.

Относно изявленията на Борисов, че ГЕРБ ще предложи кабинет от личности, депутатът от ПП-ДБ каза: „Единствено моята молба е при тези личности да няма магнетичен характер и да не са хора, влезли или с потенциал да влязат в „Магнитски”. Нека първата сила предложи кабинет и си осигури подкрепа за него”, призова депутатът първите в парламента.

Според него от ГЕРБ се опитват да „вбият клин между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”. И беше категоричен, че няма разцепление в коалицията.

Ананиев обяви, че от ПП-ДБ обсъждат различни кандидатури за кмет на столицата. „Ще се борим и вярвам, че ще спечелим София”, категоричен е той./БГНЕС