Анастас Герджиков е приел да бъде кандидат за президент

Приех да бъда издигнат за кандидат за президент, потвърди ректорът на СУ Анастас Герджиков този следобед, след като днес стана ясно, че инициативен комитет го издига за високата длъжност.

Ректорът на Софийския университет ще бъде издигнат от инициативен комитет.

Днес стана ясно и че ГЕРБ най-вероятно ще подкрепи кандидатурата на Анастас Герджиков за президент на предстоящите избори.

БГНЕС припомня, че в рамките на седмицата президентът Румен Радев на два пъти публично предизвика лидера на ГЕРБ да се кандидатира за президент.

„Мисля, че е крайно време г-н Борисов да спре да използва своята партия като щит и да защити честта ѝ като се кандидатира за президент”, каза Радев в понеделник.

В сряда, когато президентът бе в Пловдив, той заяви: „Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията, аз очаквам да си ги спазва. Нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция”.

А в неделя, по време на конференцията на Жени-ГЕРБ, Бойко Борисов коментира: „До последния ден няма да излъчим кандидат за президент, защото след днешните изказвания на Минеков, който щял да гони първата политическа сила от централата ѝ, нали по конституция служебното правителство трябва само да уреди едни честни избори. А те не са честни”.

Досега като потенциални кандидати за президент на ГЕРБ бяха спрягани имената на президента на България (1997 - 2002) Петър Стоянов, на бившия вече директор на „Пирогов” Асен Балтов, на кардиолога Иво Петров, директора на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, вицепремиера в правителствата на Борисов и зам.-председател на партията Томислав Дончев, на другия зам.-председател Даниел Митов, който беше и номинация за министър-председател, както и на кмета на Бургас Димитър Николов, който е член на изпълнителната комисия на ГЕРБ. /БГНЕС