Анастасиадис няма да се кандидатира за президент на Кипър

Кипърският президент Никос Анастасиадис няма да се кандидатира за трети мандат на изборите за държавен глава през 2023 г. Той заяви това в интервю за вестник „Филелефтерос“.

Анастасиадис е начело на островната държава от 2013 г. В края на 2019 г. кипърският парламент ограничи броя на президентските мандати до два, но това решение нямаше обратна сила и не засегна първия президентски мандат на кипърския лидер /2013-2018 г./. По тази причина Анастасиадис получи право да участва на следващите избори за държавен глава.

Той заяви, че неговото решение е „окончателно и няма да се промени при никакви условия“.
Анастасиадис даде да се разбере, че няма да определя своя приемник. Той каза, че не е „нито крал, нито принц, за да предава короната на някого“. Личността на бъдещия президент трябва да бъде обявена на конгрес на управляващата партия Демократически съюз, чийто член е и той самият.
Вестник „Филелефтерос“ отбелязва, че това слага край на дискусиите дали действащият държавен глава ще се кандидатира отново. Тези слухове набраха сила, след като неговата партия убедително спечели парламентарните избори тази година. /ТАСС