Анатоли Илиев: Една истинска столица трябва да има маратон

"Това е емблема. Една истинска столица трябва да има маратон или колоездене, или 3-4 емблематични събития, които да дават облик. Само ще спомена, че имаме над 900 чуждестранни участници тази година, а пък всичко това води само до положителни емоции на тези, които бягат, защото те не идват само за състезанието, те идват да се разходят, да разгледат София, да правят снимки и съответно да пропагандират в съответните страни - състезатели от 46 страни", обяви Анатоли Илиев, един от организаторите на Софийския маратон 2022, предаде репортер на БГНЕС.

Интересът към Софийски маратон 2022 е рекорден

Маратонът на София стартира при огромен интерес и прекрасно време, като над 4000 души се наредиха на старт/финала на площад Александър Батенберг в центъра на столицата, за да вземат участие в едно от най-големите спортни събития в България за годината.

За четвърти пореден път Софийският маратон ще се състои по настоящето трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти.

Илиев разкри, че към тазгодишното издание на маратона е имало огромен интерес, включително и от чужбина. "За състезателите и зрителите е най-важно този маратон да протече в истинския му вид. Имаме 42 км. с много силно присъствие на кенийци, етиопци и мароканци. На 10 км. бум на записващите, което много ни радва, защото означава, че вече много хора бягат и живеят по начин, който трябва. Свършиха ни 1700 номера, след това допълнително пускахме. 21 км. става една много силна и класическа дистанция, пуснахме и 3-километрова дистанция, която не бяхме правили от две години заради ковид. До момента има над 800 записали се и на нея. Този маратон може да бъде един от най-успешните и най-добре посетените, очакваме и постиженията, защото времето е повече от перфектно за маратон. Те (водещите състезатели) идват с 2:11-2:12, този резултат във всеки маратон ще бъде в челните 20. Ако бягат в рамките на 2:13-2:14, а някой бяга под 2:12, за нас това ще бъде чудесно, защото ние даваме възможност, а пък резултатите зависят от атлетите", коментира Илиев.

"Естествено, неудобствата винаги съпътстват, защото София стана над двумилионен град, но всеки трябва да си намери място в този град и когато има едно такова събитие да го приема с положителна нагласа и да няма негативни емоции. През миналата година не сме имали и един сигнал, подаден от граждани, че сме причинили неудобства или че нещо се е случило. Продължаваме тази тенденция, считаме, че тя вече е станала трайна и няма да се получават негативни реакции", каза още той. /БГНЕС