Анатолий Макаров: Много бих искал ловът на руски дипломати да приключи

Много бих искал „ловът на руски дипломати” да приключи. Вярвам, че газопроводът "Турски поток" ще бъде построен и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва. Това заяви руският посланик у нас Негово Превъзходителство Анатолий Макаров в интервю за бТВ.

Руският посланик у нас Н. Пр. Анатолий Макаров раздели руско-българските отношения преди и след 21 октомври 2019 г. Според него се случват неща, които не са логични. Посланикът заяви, че има сили, които не са заинтересовани от продължаването на „Турски поток“ през България като „Балкански“.

Посланик Макаров припомни, че преди 21 октомври 2019 г. между България и Русия са проведени редица срещи на високо равнище: руският премиер Дмитрий Медведев посети България през март и разговаря с премиера Бойко Борисов, след това в началото на лятото президентът Румен Радев беше в Санкт Петербург и се видя с Владимир Путин, след това премиерът Борисов беше на черноморския форум, през есента имаше срещи на Екатерина Захариева със Сергей Лавров и министър Денис Мантуров посети София. След това открихме 11-километровия тръбопровод, свързващ българската и турската газопреносна системи. Това се случи на 21 октомври.

Посланик Макаров заяви, че малко след това е настъпил обратът. Той е бил извикан в българското външно министерство, където са му съобщили за изгонването на руски дипломат, обвинен в шпионаж. Две седмици след откриването на „Турски поток“ в Истанбул, която се състоя на 8 януари, отново бях извикан в МВнР, за да ми съобщят за изгонването на двама руски дипломати. Това обаче беше направено по недопустим начин първо чрез публичното пространство – чрез медиите, подчерта Макаров.

Той смята, че причината за тези проблемите в руско-българските отношения е проектът „Турски поток“ и неговото продължения през българска територия - „Балкански поток“.

„Какво се случи? Защо така станаха нещата? Няма такъв прецедент в българо-руските отношения. На някого не му харесва това и не иска на територията на България да се случи Балкански поток“ и това се случва след 21 октомври. Предизвиква чувства на раздразнение и огорчение. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това“, каза руският дипломат.

„Вярвам, че газопроводът ще бъде построен. Чухме по радиото изказването на американския заместник държавният секретар Дейвид Хейл, че „Турски поток“ е едно и също нещо с „Балкански поток“ и по тази причина не трябва да се случи през територията на България“, припомни посланик Макаров.

Според него, обаче, „Турски поток“ и „Балкански поток“ са две различни неща и това се потвърждава от българския премиер Бойко Борисов. „Вярвам, че премиерът е прав и аз му вярвам. Не трябва да се създава напрежение в двустранните отношения. Това не е правилно. Руският газ по „Турски поток“ ще бъде по-евтин за България, защото не трябва да се плащат таксите за транзит през Румъния“, подчерта руският посланик.

„Вашите американски съюзници не искат да го има този газопровод, не искат да има „Балкански поток“. Попитах Теменужка Петкова, ще го има ли „Балкански поток“ през България и тя ми отговори да, същото смята и премиерът Борисов. Това устройва Москва“, каза посланик Макаров и подчерта, че между двете страни ще има и други енергийни проекти в бъдеще.

По отношение на шпионските скандали и наличието на специална руска група за отстраняването на неудобни фигури, като например оръжейния търговец Емелиян Гебрев, Макаров отговори: Тази група е нещо като чудовището Лох Нес. Всички говорят за него, но никой не го е виждал. Това са фантазии.

Руският посланик заяви, че не е запознат със случая на Емелиян Гебрев, който е отровен през 2015 г., защото тогава не е бил в България. Макаров идва у нас в края на 2016 г. Според него тази история е специално реанимирана, за да навреди на добрите руско-български отношения. /БГНЕС