Андрееску грабна първа титла от Големия шлем

Младата канадка Бианка Андрееску успя да победи Серина Уилямс в два сета и спечели своята първа титла от Ю Ес Оупън.

Андрееску написа история, след като надигра Серина Уилямс във финала на Ю Ес Оупън.

Първият сет завърши 6-3 за 19-годишната тенисистка, която поведе с ранен пробив и въпреки опитите на американката да върне брейка, съперничката й от румънски произход удържа, за да спечели сета. Във втория тя водеше с 5-1, но не успя да затвори при свой сервис. 37-годишната Уилямс се завърна в играта и изравни за 5-5, но силите й стигнаха само за това.

В ложата на американската тенисистка бе и Мегън Маркъл, дошла специално да подкрепи своята приятелка в опита й да спечели историческа 24-та титла от Големия шлем. Серина обаче така и не успя да изравни рекорда на всички времена, дело на Маргарет Корт.

Освен това американката не успя да прибави седма корона от Флъшинг Медоус, подобрявайки постижението на Крис Евърт. За Уилямс това бе четвърто поредно поражение на финал в турнирите от Шлема, след като стана майка.

Андрееску, от своя страна, спечели първа титла за Канада при жените в Големия шлем, като през 2014 г. Южени Бушар остана на крачка от трофей в "Голямата четворка" на Уимбълдън. 19-годишната тенисистка е най-младата шампионка на Ю Ес Оупън след титлата на Светлана Кузнецова през 2004 и първата тийнейджърка, триумфирала в надпреварата след Мария Шарапова през 2006. От понеделник тя ще влезе за първи път в топ 10 на женския тенис, заставайки на петата позиция в ранглистата. /БГНЕС