Андрей Бабиш с обвинение по дело за измама с европейски субсидии

Чешките прокурори съобщиха, че в понеделник са повдигнали обвинение на бившия премиер на страната Андрей Бабиш по дело за измама със субсидии от ЕС, свързано с фермата му край столицата Прага.

Полицията твърди, че през 2007 г. Бабиш е извадил фермата "Щъркелово гнездо" от холдинга си за хранителни продукти, химикали и медии Agrofert, за да може да получи субсидия от ЕС за малки компании в размер на 2 млн. евро.

67-годишният милиардер и популистки председател на центристкото движение АНО е петият най-богат гражданин на Чехия, според списание Forbes. Широко разпространено е мнението, че той смята да се кандидатира за президентския пост през следващата година.

Полицията повдигна обвинения на Бабиш и на неговата помощничка Яна Майерова малко преди той да стане министър-председател през есента на 2017 г. Той отрече да е извършил каквото и да е нарушение и заяви, че обвиненията са политически мотивирани.

"Държавният прокурор... повдигна обвинения на двама души по делото, наречено от медиите "делото "Щъркелово гнездо"", се казва в изявление на Алеш Цимбала, говорител на прокуратурата в Прага.

Единият от заподозрените е "извършил престъпление, свързано с измама със субсидии и увреждане на финансовите интереси на Европейския съюз", а другият е бил съучастник, добави той.

Бабиш заяви пред информационната агенция CTK, че "никога не е извършвал престъпления, нито в миналото, нито в политиката. И ще го докажа в съда".

Бабиш беше отстранен от правителствения пост след парламентарните избори миналата година, спечелени от дясноцентристка коалиция от пет партии, ръководена от настоящия министър-председател Петър Фиала.

Бабиш продължи да работи като депутат. По-рано този месец парламентът го лиши от имунитета му по, за да даде възможност за повдигане на обвинение.

През 2019 г. полицията вече беше поискала срещу Бабиш да бъде повдигнато обвинение, но тогава прокурорът сметна обвиненията за неоснователни и го оправда.

Висшият прокурор на страната обаче откри недостатъци в решението и възобнови делото по-късно същата година. /БГНЕС,

Прага / Чехия