Андрей Гюров: Няма договорки на тъмно в коалицията

В нашата коалиция няма договорки на тъмно. Въпросът със Северна Македония наистина е обсъждан. Всяко вдигане на вето или отваряне на вратата на Северна Македония минава през спазване на ангажиментите и ясни гаранции.

Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров пре Нова телевизия.

Стоим твърдо, че ангажиментите, които са поети, трябва да бъдат спазени. Форматът как – е въпрос на преговори, разговори и консултации, добави Гюров.

Председателят на ПГ на управляващите коментира написаното от лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов снощи във Фейсбук с думите: „Нямам конкретно обяснение за този пост на Слави Трифонов. Предполагам, че е една частичка от пъзела от теми, които се обсъждат в коалицията”.

Трифонов: Петков заобикаля споразумението за РСМ, ИТН няма да се съгласи с вдигане на ветото

Гюров заяви още, че не вижда ултиматум в думите на Трифонов. „Не ми звучи като ултиматум, а като тема, която трябва да се обсъжда и очакваме да има развитие следващите седмици”, каза Гюров.

Кандидатът за шеф на БНБ посочи, че най-вероятно в сряда или четвъртък следващата седмица парламентът ще гласува новия управител на Централната банка.

Той отрече решението за отпадане на кворума от 121 гласа за приемане на решения да е свързано с предстоящото гласуване.

„Няма процедурна игра около избора на гуверньор на БНБ”, подчерта Андрей Гюров.

Запитан дали ако опонентът му Любомир Каримански бъде избран за гуверньор с гласовете на ГЕРБ и ДПС това ще създаде ново сътресение коалицията, Андрей Гюров каза, че със сигурност ще бъде лош знак, но коалицията е преодоляла доста кризи до момента.

На въпрос дали би оттеглил кандидатурата си в хипотетична ситуация и двамата с Каримански да се оттеглят, за да се търси общ кандидат, който да обедини коалицията, той отговори: „Не виждам такъв вариант като реалистичен. Имаме подкрепата на своите парламентарни групи. От друга страна, „Демократична България” също взеха решение да подкрепят моята кандидатура. За мен най-важно на този етап е в консултациите, които провеждам в парламента с отделните парламентарни групи е да спечеля подкрепата на коалицията. Предстои БСП да вземат своето решение. Проведох с тях много добри, конструктивни разговори”, уточни Гюров.

„Любомир Каримански е доста амбициозен и вече се стреми към този пост вече три парламента. Не очаквам от него да изтегли своята кандидатура”, добави той.

Гюров посочи, че засега не вижда сигнали за това как от ГЕРБ и ДПС биха гласували, освен това, което те споделят в общественото пространство. „Доколкото знам и за двете партии, все още няма конкретно решение кой кандидат да подкрепят”, каза председателят на ПГ на „Продължаваме промяната”. /БГНЕС