Андрей Ковачев информира ЕНП за натиска върху граждани на РС Македония, получаващи български книги

Случващото се между България и РС Македония не е обикновен културно-исторически спор.

Свидетелство за това е натискът върху граждани на РС Македония, които получават български книги. Това заяви за БГНЕС евродепутатът и заместник-председател на ЕНП Андрей Ковачев.

Той е информирал своите колеги от ЕНП за серията от инциденти, при които на македонски граждани от Ресен, Битоля и Кочани е оказван такъв натиск.

„Информирах колегите от Европейската народна партия. Случващото се между РС Македония и България не е обикновен културно-исторически спор, както, за съжаление, го нарекоха зелените. Това е основополагащ проблем на нашето съвремие. Омразата, дискриминацията не са културно-исторически спор“, категоричен е Ковачев.

Българското Министерство на външните работи също е запознато със случаи и извършва проверка.

За инцидентите алармира Виктор Стоянов, организатор на гражданската инициатива Изпрати българска книга в Република Северна Македония“.

Инициативата функционира от 3 месеца и в нея са се включили над 400 българи от България и света. Те са изпратили 1600 български книги до 534 души в РС Македония.

„Отскоро всеки, който подава документи за българско гражданство в консулска служба в Скопие, получава от нас българска книга като подарък - отзивите са много топли и хората приемат с благодарност книгата. Отделно имам списък със записали се лица, които чакат да получат български книги. Въобще интересът към нашата литература в РСМ е огромен“, разказа Виктор Стоянов.

Той сподели, че е получил 3 сигнала за натиск от страна на службата за национална сигурност на РСМ върху лица, които са получили български книги. Виктор Стоянов се е обърнал към българските власти за помощ. /БГНЕС