Андрей Ковачев: Македонските политици да проявят смелост

След агресията на Путин срещу Украйна сега повече от всякога интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС трябва да бъде подкрепена. Македония извървява труден път от зависима единица в бивша Югославия до независима европейска държава.

Това каза българският евродепутат Андрей Ковачев в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел по време на разискванията по Доклада за Северна Македония за 2021 г., предаде БГНЕС.

"България подкрепя Македония през последните 30 години във всяко едно отношение по нейния път към Европа. Нашето европейско семейство трябва да бъде единно и силно и с възможности да реагира пред заплахите и предизвикателствата около нас. В интерес на Кремъл би било в нашия ЕС да има неразбирателство, омраза и дискриминация. Затова всички тези теми, които водят до такива негативни процеси трябва да бъдат изчистени преди започването на преговорите или поне да има гаранция, че ще бъдат решени по време на преговорния процес", каза още Андрей Ковачев.

Според него "интеграцията е двупосочна улица, която изисква да се полагат усилия и от двете страни". "Въпреки това страната-кандидат би трябвало да може да преодолее инерцията и зависимостите от бившата югославска идеология, която доведе до разделянето и пося омразата между двете държави с обща история като България и Македония. Договорът с България трябва да се спазва, особено в частта за историческото помирение, въз основа на общата ни история, работата на съвместната историческа комисия да работи на основата на оригинални документи, както и недискирминацията на хора, които открито завяват своята българска идентичност. Трябва да се предприемат мерки за преодоляване на езика на омразата, като промяна в учебните планове и учебниците", каза още той.

Ковачев смята, че "гаранция за напредък може да бъде Преговорната рамка, където може да се отчита направеното по тези теми, без да се притесняваме дали ще дойде друго управление в Македония, като днешната опозиция. "Призовавам политическата класа в Македония да прояви смелост и лидерство за започване на преговори", каза в заключение Ковачев по време на разискванията по Доклада за Северна Македония за 2021 г. /БГНЕС