Андрей Ковачев: Трагично и опасно е поведението на Кирил Петков по въпроса за РСМ

Абсолютен хаос създаде Кирил Петков по въпроса за РС Македония! Не търси сътрудничество по тази толкова чувствителна тема с политическите сили от опозицията!

Крие постигнатото или непостигнатото! В петък вечер, когато на следващия понеделник България по време на заседанието на постоянните представители на страните-членки (Корепер) трябва да има ясна позиция, представя един текст в който липсват най-важните за нас елементи. В точка 5 се споменава за Протокол, между България и РСМ, който никой не е виждал и в точка 35 - "План за действие", който също РСМ не е представила. Протоколът е абсолютно неясно с каква правна сила е? Единственото нещо, което знаем е, че на страница 12-та в точка 5-та от проект за преговорна рамка в СКОБИ, е реферирано към Протокол с неясно съдържание и с неясен правен статут. Очакванията са, че всички български условия от Рамковата позиция и от Декларацията на Народното събрание би трябвало да са в този Протокол? Разбира се за нас е по-добре да са директно в Преговорната рамка. В момента нямаме никакви гаранции. Да, този текст може да бъде основа за надграждане, но категорично не е приемлив в сегашния си вид. За езиковата проблематика също нищо не е успешно договорено.

Петков е поел ангажимент, но този ангажимент е срещу позицията на България! Петков беше обещал, че промяна в българската позиция ще бъде възможна само, ако мине през гласуване в Пленарна зала на НС и бъде приета с мнозинство. Трагично и опасно е поведението на Кирил Петков! Искам да благодаря на професионалистите от Външно министерство и на всички, които разбират колко е важно да не допуснем грешка, отново!

Кирил Петков няма и морално право, когато се очаква гласуване на вот на недоверие срещу него и правителството му да прави тази безотговорна стъпка и без гаранции за България да сменя позицията ни. Президентът има право да иска той да представлява България на Съвета следващата седмица! Кирил Петков никога не потърси и мнението на членовете на Европейския парламент, избрани от България, поне по тази тема, разбира се и по някоя друга тема също не е търсил. Явно смята, че всичко започва от него.

Има и един друг за мен важен елемент с който се спекулира. Твърденията, че зад българската позиция седи Москва и КГБ. Бях изумен да го чуя от господин Атанасов, представител на ДБ, партия управляваща заедно с БСП. Смятам, че е много важно докрай да се изчисти този въпрос! Би било наистина добре да се попита ясно господин Атанасов дали наистина авторът на все още секретната паметната бележка, служител на Министерство на Външните работи на България, е свързан с КГБ? Такова твърдение е изключително тежко обвинение и трябва прокуратурата, ако има такава информация господин Атанасов, незабавно да се намеси. /БГНЕС

-----------------------------------------------------

Андрей Ковачев, заместник-председател на Европейската народна партия и един от големите познавачи на българо-македонските отношения. Коментарът е написан специално за Агенция БГНЕС