Андрей Ковачев: Заев незабавно трябва да се дистанцира от провокациите

Премиерът Зоран Заев и правителството на РС Македония трябва незабавно да се дистанцират от провокациите. Той трябва ясно да каже какви са взаимоотношенията със словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, какво им се плаща и колко досега е било платено.

Това заяви пред БГНЕС българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев по повод на разкритията, че съветници на Заев, които работят в института, са организирали клеветническа кампания срещу България и и Германия, в която двете страни и техните правителства се определят като „мафиотски“, а Германия и като „нацистка“ държава.

„Заев трябва да разкрие в какви договорни отношения е с този институт и дали хората в него са били и все още са негови съветници“, призова Ковачев.

Според него това е важно да се изясни, за да може никой в бъдеще да не си позволява финансиране на подобни клеветнически кампании.

„Изключително тежки и лъжовни са думите, които се изговориха срещу Германия и България, срещу управляващия блок ХДС/ХСС и лично срещу канцлера Ангела Меркел, както и срещу министър-председателя Бойко Борисов и ГЕРБ“, категоричен е Андрей Ковачев.

Той приветства решението на външния министър Екатерина Захариева да извика посланика на РСМ за обяснение.

„Той трябва да бъде извикан и трябва да има протестна нота, която очаквам, че ще бъде направена. В нея трябва да бъде поискано премиерът Заев да се дистанцира от тези клеветнически писания“, каза българският евродепутат.

Некоректна е поведението към Германия и опитите да бъдат злепоставени нашите партньори и приятели там.

„Това няма как да остане без отзвук в европейските институции. Ще запозная моите колеги с връзките между този институт и правителството на Зоран Заев“, добави Андрей Ковачев. /БГНЕС